Wednesday, January 28, 2009

ape nk tulis yea??

Sejak dua tiga minggu selepas last mcnods update kan blog ni... tetiba mcnods jadi kekeringan idea... em.. kerja kat opis pon takde le banyak sgt.. bleh la cope lagi... not too bad cume ade lagi sakit hati bile orang dok lempar file bongok2 yang confirm mesti kene bambu ngan hakim nanti... antar oustation jauh2 pehtu kene marah,. adeh ni wat tension sangat ni adoi yai,,, pinjam ayat cuk bunge setelah lama tak pinjam... huhuh skali typo dah tulis cuk bunge... sedap gak eh... kite pangey cuk bunge la plak .... baru sedap dan bunyi glamour... kelas menjahit.... hhuhuhuh...

em... keje makin tension.. makin tegang... adeh... itu ler bebaru biase le... tapi relation dengan staff ok takde prob kot.,... bleh la... asal dia tak kacau kite cukup... kite pon jangan kacau dia...

ape sebenarnye nk citer.. takde pe pon... ni pon update blog kat umah..sebab nye adek ade laptoop pehtu dia baru langgan celcom broadband... em.. kire ok le kan.. sementara dia takde kat bilik dia kite gune ler internet ni jap.... em..... itu saje la kot... memang takde idea pon nk ckp ape... yang penting kite rindu la... rindu nye,,,,, cume orang je tak rindu kat mcnods... nape yea>>> mcnods ni jahat ke??? mulut celupar ke?? entah la... untuk kawan mcnods yang di kasihi... tabahkan hati yea... ape pon keputusan.. buat demi untuk kesejahteraan masa depan dan ingat pengorbanan mak ayah,.... ok ler tak banyak nk cer.. mcnods pon nk undur diri.. salam.. semoga mcnods dapat menghadapi cabarab di hari mendatang. yeeeha.....

http://mcnods.fotopages.com

Wednesday, January 14, 2009

hari ini hari rabu..

salamualaikum.... em.... kali ni mcnods mule dengan salam... sebabnye mcnods rasa mcnods pon belum lagi pernah mulakan blog dengan salam...akhiri dengan salam ade le kot...
ape mcnods nak cerita???
em.. entah ler... takde ape pon yang memenuhi kotak fikiran mcnods nih... perasaan?? for the time being.. it's become better.... biase ler alam pekerjaan... ade la pasang dan surutnye... ade ler masa happy dan tak happy... em... cume tadi pagi mcnods tension sket dan rasa sedih... heheheh bukan sebab ape tapi sebab mcnods overslept... fuyo... kol 745 baru mcnods terjaga.. emm plak tu kene pegi court plak tuh... adeh la... terus tipon cik bunge tanye... dia nape lom bangun gak lagi... sedih2 rasa macam terus nk mc pon ade... tapi tak bleh tangung jawab menunggu mcnods di court nuh...
em... siap2 punye siap memang tahap gaban ler... tapi still mandi. mane bleh tak mandi nk pegi keje.. busuk la... hehehe... pehtu terus menghala ke jalan duta.. di hantar oleh baba... em... jalan duta punya la jem.. adeh la.. wat diri rasa sedikit lagi tension jugak... em..
Pehtu kol 830 client dah tipon... adeh la.. awal nye la sangat client nih.. em.. mujur ler smpai court kol 9.. waduh2... tepat plak tuh... terus jumpe client bawak dia pegi tunggu depan kamar PKP...

lepas tu everything settle... balik opis.. em.. singgah kl central... pehtu tingin nk makan subway... singgah beli baru balik opis...
smpai opis seperti biase wat keje... takde tension dah... hopefully lepas ni tak de lagi tension2.... okeh... buhbye... write here later... salamualaikum... nk rest jap...

http://mcnods.fotopages.com

Monday, January 05, 2009

email yang mcnods nk share

mcnods tak nak tulis banyak hari ni.. sekadar nak share somthing yang agak bagus dan baik untuk semua... selamat membaca..

Renungkanlah Sedalam-dalamnya...




Tidak, Jodoh tiada kaitan dengan keturunan.. Hanya belum sampai masanya.. Ia
bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya
jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya
singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35
tahun belum apa² kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk
membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu
dalam doa² lewat sembahyang.. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk
lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan
biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu
sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita
benar² mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati
kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah
memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil
pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah)
terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi
jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal
mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh,
alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti
itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang
motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di
tgh² bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar² membahagiakan.
Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda,
pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama,
sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di
samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai
org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam
berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan
hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut
banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa
seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing² padahal dahulunya
mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada
yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu.
Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah,
belajarlah dulu. Jika rasa² belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah
anak², carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab
kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah
melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut
tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar² mengerti tuntutan2nya.

Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus² bagi yang menjadikannya
gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan
syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan
insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia²nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana
perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba
masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka
lorong²nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. "


Seorang teman pernah berpesan..

"Kadang² Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar..
Rupa²nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.."


"Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas
kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.
Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.. Parut yang
lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada..."





http://mcnods.fotopages.com

Friday, January 02, 2009

salamualaikum...

Tak tau ape nak tulis ape sebenarnye... mcnods balik lewat sket dari opis ni sebabnye teman kan bos ade dia nk interview orang... pehtu mcnods ade le ternampak email lama... mcnods rasa nak pate juge la kat sini... mcnods terlupe plak...samada dah share ke belum.. tapi mcnods terasa nak share skali lagi.. sekadar ingin ingat kan kaum Adam... ok enjo reading dan manfaatkan yea...

Berapa ramai lelaki yang boleh menjadi imam??

Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau
lelaki tak boleh jadi imam kita kata okay saja. Jangan diperbesarkan nanti
mereka terasa hati.

"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!"

Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang anak dara, juga rakan
sejawat kami. Maka jawaplah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar
memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh
menumpukan perhatian pada pelajaran saja. Sementelah tinggal di asrama,
peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu
ibunya.

"Habis sekarang kenapa tidak belajar?" Tanya sang lelaki lagi dengan penuh
semangat.

"Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk
belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab si
gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala. Baginya tidak
sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak.

Wanita sepatutnya buat begitu juga. Syarat utama menjadi suami mesti boleh
menjadi imam. Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai
wanita yang hidup bujang seumur hidup.

Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan
ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai.
Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan
penyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya. Sekarang bukan asing lagi
gaji isteri lebih tinggi daripada suami. Namun kedudukan suami sebagai raja
tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu
menjadi imam. Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu.

Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal.
Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu
boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah
ditetapkan. Bolehkah kita meletakkan undang-undang itu kepada lelaki juga.
Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah. Mula-mula jadi imam kepada
keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga.

"Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?" Dengus
teman wanita yang lain.Betul juga. Berapa kerat lelaki yang menjadikan
sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain
keperluan memenuhi pelbagai seleranya? Maka bertanyalah wanitakini kepada
beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini.

Ternyata ramai yang menjawap tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan
al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinya
lebih handal. Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang
sendiri-sendiri. Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang
rugged menjadi imam.

Isu ini sepatutnya kita beratkan sepertimana masyarakat memberatkan wanita
perlu pandai memasak jika mahu bersuami. Lelaki juga harus boleh menjadi
imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau
menjadi mangsa queen control. Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika
wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki!



sekian terima kasih..


pikir-pikir kan lah yea kaum Adam... em... sape la bakal jadi suami mcnods... huhuh.. bleh jadi imam ke solat nanti???
http://mcnods.fotopages.com