Thursday, December 26, 2013

Conversion Loan untuk CIMB Bank

salam semua,

Ini pulak satu cerita haru... sepanjang practice ni memang tak pernah la nak buat benda ni... bila tgk offer letter and instruction dia terlopong jap... gapow nama rima ni... conversion loan...  okey ini memang pelik dan tak pernah lagi buat jugak tak pernah dengar...

Baca punya baca bagi nk paham kiranya macam dia tukar term and condition loan ni la... asalnya overdraft facility tapi convert ke term loan.. maybe interest rendah kot... memang tak paham...

Bila mcnods call bank memang ler semua stadart macam nk maki kite je... adeh... susah sangat ke nk tolong... passing kite macam passing bola.. tapi tak gol gol gak... sakit hati ni tau... tapi dalam banyak2 tu ade gak la yang cube berbudi pekerti...terima kasih la sbb masih mengamalkan budi pekerti tu...

ok the main issue here is how to advise the conversion loan tu? 

First prepare sumplemental agreement dan charge, assistance mcnods dah buat surat mintak redemption.

Second hantar document untuk di tandatangan oleh bank. Bila dah patah balik... bank kata charge not necessary for conversion loan punya case. ok mcnods dah agak... tapi my assistance ni dia call sapa tah org tu soh mintak redemption statment.

Kalau ada redemption statment pasti la kene discharge and charge kemudian semula.. tapi pada pandangan mcnods conversion ni tak payah la nk redeem , discharge and charge semula. hanya stamped supplemental agrement tu dan wallah send advise pada bank. ha pening tak? takpe mcnods pon mmg pening dan tak paham...

Conclusion pada pandangan mcnods bila charge tu tak perlu so tak perlu redeem dan tak perlu jugak discharge. So buat surat pada bank mintak Facility Agreement yang ada full stamp duty tu yang dulu untuk stamp supplemental agreement. Kalau takde yang tu kene full stamp duty balik la... so kalau dapat yang original FA dah di stamp dengan dull stamp duty suplemantal agreement tu kita bayar dengan harga RM10 sahaja setiap salinan. 


Lepas dah stamp advise saja dengan hantar semua dokumen baru yang telah di stamped. original offer letter sama dengan Suplemental Agreement.

selesai.... macam senang je kan...

punya la sebelum ni call bank pon derang tak tau tapi nk belagak.. lepas tu kite plak dia nk marah... eh eh... apa dah.. be profesional la... dah ler jadi bola... geram geram.... 

so lain kali denganr conversion paham dah la.. sonang aje.... :D

Tuesday, December 24, 2013

Denda Lewat perserahan untuk pindah milik dan gadaian

Walau macam mana perfect firm tu kadang-kadang mesti ade yang terlepas pandang dateline untuk perserahan pindah milik.. tambahan kalau tetiba lawyer incharge tu berhenti dan di ganti dengan lawyer baru. Biasanya lawyer baru memang tak berapa familar la dengan file-file di tempat baru. So bila tak familar maka kejadian lewat memasukkan perserahan untuk pindah milik pasti akan berlaku.

Seperti yang mcnods alami sekarang ni. Tiba-tiba entah dari mana ada client call bertanyakan tentang filenya.. bila dijejak record reference tu file dibuka ketika firm yang dulu lagi sebab sekarang sudah di tukar nama dan pemilik. dekat 13 tahun yang dahulu. Omai... macam mana ni... sudah tentu denda lewat perserahan untuk pindah milik dan gadaian ni berdouble-double jumlah nya.

Ok sekarang apa perlu kita buat? bertenang....

Pertama : mula-mula completekan dokumen-dokumen yang diperlukan untuk perserahan pindah  milik dan                  gadaian tersebut. Bukan salah kita pon overlook file tersebut kan. Kita pon baru kerje kat situ.                     Jangan kalut...

Kedua:  lepas completkan dokumen untuk buat perserahan langkah seterusnya adalah kira plak berapa                      penalty yang bakal dikenakan.

Ketiga:  Lepas tu confirmkan pulak dengan Land office berkenaan.

Keempat: Karang satu surat ringkas untuk anda mintak pengurangan denda lewat tersebut. dalam surat                          tersebut sila nyatakan sebab lewat dan pohon pengurangan denda.

Kelima: Bawak dokumen perserahan bersama-sama dengan surat rayuan yang telah anda karang tadi pergi                ke Land office berkenaan.

Keenam: Berjumpa lah dengan pegawai bertugas dan berbincang lah dengan pegawai tu tentang hasrat anda.

Biasanya kalau land office Selangor pegawai dia akan consider dan memberikan pengurangan untuk denda tersebut. Kalau land office Wilayah biasanya strict sbb maximum denda untuk perserahan pon hanya RM400 sahaja.

So anda gunakanlah kebijaksanaan anda untuk convincekan pegawai tu sehingga dia bg pengecualian untuk denda.

mudah tak? heheheh harap2 kepada sesiapa yang menghadapi masalah ni bley la cuba. untung2 dapat pengecualian terus.

ok. sehingga berjumpa lagi...

LIVE LIFE COOL...





Monday, December 02, 2013

Holla holla....

Cadangnya nak buat blog address baru... tapi kan tapi kan... malas la plak nk edit sana edit sini... dua tiga menjak ni... eh buat dua tiga menjak dah.. dua tiga tahun ni i've been busy... omak aih.. sejak tinggal blog ni pelbagai peristiwa sudah terjadi... nk kate my life is not interesting rasanya semakin hari semakin menarik dan mencabar... dia tak diam... dah 5 tahun mcnods practice as a conveyancing lawyer... em.. maybe bile dah berazam dan mula menulis blog balik ni mcnods mungkin bley share serba sedikit ilmu tentang pekerjaan mcnods dan juga hobi mcnods.... hehehehe

ok mcnods sudah dapat lesen untuk menjadi peguambela dan peguamcara sejak 5 tahun sudah... so no i'm a practising lawyer with a five years experience... selama lima tahun ni mcnods baru je tukar firma guaman... so now is my second firm... sayang nk meninggalkan firma lama tu..  the best bos i've ever meet... very convenience place to work with a lovely environment... tapi kenapa pindah?! dah nama pon hidup kan... takkan ler kite nk lepak je kat comfort zone... so setelah lama tinggal dalam comfort zone ni tetibe terdetik nk menduga sket kebolehan diri ni... so mcnods pon ambik keputusan untuk join firma lain yang lebih besar sket... dan pada masa tu mengangap firma yang lebih besar ni lebih mencabar la kan... 

So the summary is mmg la firma yang baru ni lebih sket mencabar nye... semua keje kene buat sendiri... and kene lebih independent... dah tak leh dah nk manje2 macam previous firm.. sume nk kene discuss dulu ngan bos...  skang ni... hamek kau... staff datang kat kau tanye... apa arahan... erk! memula tu goyang la jugak... tak pernah bagi arahan kan... org pon pandang tinggi je kat kite... tapi day by day i try to developer the self confident... biasa la kat firm lama bos manjekan sgt mcnods... macam org belajar tatih... pegang tangan then suh jalan slow2... sekarang ni takde dah... ko reti jalan ke tak reti jalan ke.. ko jalan la sendiri... yang penting jalan... ha cane tu? rasa la sket cabaran nye... a bit happy at that time...

tapi lama kelamaan... semua tu macam jadi buhsan balik... and i feel that i have been in another comfort zone... hahahahha....

maybe its time again to move on to find another adventure?? open up on my own perhaps?

Seterusnya... em... hobi mcnods seperti yang sedia maklum... menjahit dan memasak... and collecting.... so hobi yang paling boleh di share adalah memasak la kan... maybe kalau ade masa bleh la upload resepi2 menarik yang boleh kite sama2 buat...

mcnods ni takde ler rajin sangat memasak... tapi kan. mcnod suke sangat mencuba resepi2 yang mcnods anggap mudah dan bahan2 persediaan dia tak ler complicated sangat.... yang penting masak dari hati dengan iman... ceewah...

so hopefully... deep in my heart... i can share with the world my knowledge and my hobby....  kalau mcnods selit2 benda lain pon ok jugak kan... :D

ok... pray hard mcnods akan pegang dgn kata2 ni... takmo berabuk2 lagi blog ni.. heheheheheh....

lets pink the life...

http://mcnods.fotopages.com