Monday, July 21, 2008

ORANG GANU NAK JADI PENYEWA...

Kali ni nak cerita tentang orang ganu ni.. dia ni kire tuan rumah yang adik mcnods sewa la nih... Dia punya kerek tu tak tau nk cakap le... mcnods rasa macam nak pegi ganu je nk jumpa tuma rumah yang kerek tuh... Kenapa mcnods kate macam tu meh mcnods cerita sebab-sebab utama nye...

Sebab tuan umah adik mcnods di katakan kerek dan banyak songeh serta tidak berperikemanusiaan.:



  1. Bila mak bapak datang nak jumpe ngan tuan umah dia tak nak jumpa.. kata nya dia nak deal ngan budak-budak sendiri.
  2. Pehtu bila dah mak bapak sume2 balik baru datang kononnye bagi agreement sewa umah soh bace dan sign.
  3. Agreement plak bila budak-budak ni tak setuju soh ammend dia takmo ammend dia kata tu umah dia suke hati dia la dia nk wat agreement macam mana.
  4. Agreement yang budak2 tu tak setuju adalah kene sewa umah dia sampai 2 tahun. Selama tempoh dua tahun tak bleh tak sewa umah dia. Mende punye agreement tah ni.. macam ler umah dia tu fully furnished. ANdai kata ada gadoh sesama isi umah cano nk pindah?? kalau student tu kene dismiss cano?? takan nk kenen bayar gak sewa.. kalau ade budak tukar Univ ke?? mende la.. orang selalu nye nk kuar umah dengan notis je... dia pon kalau nk soh kite kuar ngan notis gak..
  5. Dia kata kalau tak setuju boleh get lost dari umah dia. Walaupon budak-budak tu setuju ngan harga sewa umah dia yang mahal dari yang lain-lain.
  6. Kalau nk bayar sewa dia kene pegi bandar ganu yang jauh tuh dan bayar kat RHB bank. Ape dia ingat ni KL ke RHB bank tu merata-rata ada. Nak masuk dlm maybank atau BSN pon dia takmo. Dia kata payah susah dan masalah. Atau dia yang masalah??
  7. Pehtu kate plak kat budak-budak tu kalau dia nk dtg ambik cash payah plak sebab jauh nak datang konon nye dia busy sibuk keje kat Hotel primula nk kene entertain menteri-menteti yang datang. Macam le tetiap hari bapak-bapak menteri datang tetiap hari kat hotel tu. Abes budak-budak ni senang ke nak pegi bandar ganu tuh dah ler student lagi assigment lagi aktiviti lagi bla bla bla.. tak penah masuk univ ke??
  8. Last sekali bila budak-budak tu kate nak pindah takmo dok umah dia siap cakap english lagi.. i dont think u can find another house here. belagak tuh... nk tekan gak budak2 tu dok umah dia...
  9. Dia kata agreement sewa umah dia sebagai tuan umah berhak buat term and condition.. Mana punye pemikiran yang dia pikir... Kalau nk sewa kat orang memang dia berhak buat term tapi kalau orang tak setuju bleh bawak bincang... kite bayar sewa ma.. bukan duduk free... dah ler umah memacam tak leh buat.. tak leh paku kat dinding la.. Bilik air osak shower tka leh kuar air pon dia takmo bekki... lagi sewa umah mahal dari yang lain... takat letak peti ais buruk ngan washing machhine buruk tu pon nk mahalkan sewa umah.. bengong betul la... mende la...

Entah ler mcnods pon tak paham la tuan umah ni... em... ape la yang dia pikir kan.. mcnods pon tak paham la... ape le masalahnye smpai buat budak2 ni gini... baik tak yah agreement kalau dah orang nk ammend tak bg... em... entah la.. mcnods pon tak tau nk cakap ler... tak berperikemanusiaan plak tuh... siap soh budak2 tu kuar kalau tak suke... cewah... cakap besar... dia tak tau ke.. yang nak sewa umah dia tu bukan ke kawan2 budak tu gak ke.. em.. i'll seduce my sis to spread the speculation about the house... biar budak-budak UMT takan sewa lagi umah dia... Student boicot pada tuan umah yang jahat... cewah... tampal satu UMT..

Sape ade komen atau cerita tentang tuan umah sewa yang tak bleh nk consider hal-hal penyewa dan belagak sile la share... huhuh... tak baik tau buat kat budak-budak... derang tu fi sabilillah... kesian kat student..... sekian...

P/s: Tadi mcnods tanye mael.. abg ape kene ngan tangan abg tu... lebam ke kotor kene ape?? pehtu mael cakap ni tisker la kat tangan... abg suke tisker.. pehtu mcnods tanye ape tu tisker?? dia kate tisker la tisker... mcnods tanya balik orang ke makanan ke mainan ke?? dia kate yang lekat-lekat kat tangan tu.... huhuhuhu cube korang teka apa yang dia maksudkan... :D

http://mcnods.fotopages.com

Thursday, July 17, 2008

Hana bana accident...

Junior mcnods kat uia dia ambik law gak... em... alahai adiku sorang nih.. nasib baik la tak teruk cedera.. Hana on the way nk gi kelas ke uia... ingat ke dia speeding sebab lmbat gi kelas... rupanya dia sejam awal pon... dia kata dia bawak slow je....

Cerita nya begini la lebih kurang... em... ade incoming motor ngan incoming kerata katanya waja... dia nmpk motor tu cube nk overtake waja.... lepas tuh dia pon drive je... bile masa kejadian tuh.. Hana kebetulan betul sebelah waja tuh... motor plak tak sempat nk overtake akhirnya terbabas langgar keta hana... akibat daripada impact motor tu kene keta hana... akhirnya hana ilang control... pehtu hana pon terbabas masuk longkang besar....

Waduh orang lain punnya salah orang lain tangung akibat... orang yang bawak motor ni(selepas ini di rujuk sebgai orang moto) memang tak dapat dinafikan derang bawak motor tak beringat... mcnods tak kate semua la.. tapi most of them memang bawak gila2 punye... main sedap bawak je nak bawak kot mana pon... trafic light dia redah.. arus bertentangan pon dia redah... main suke hati dia...

Dulu memula sekali time mcnods belajar law... mcnods ingat lagi Prof Alsagoff yang ngajar mcnods law of Tors (undang-undang kecuaian) dia kata mak dia tak pernah izinkan sorang pon adik beradik dia untuk bawak motor mahupun ade lesen motor... sebab mengikut katanya his late father die because of motor accident... He also do admit yang most high vehicle accident is involving motorcycle. Em.. memang dalam case Torts banyak pasal accident yang punca dari motor...

Mcnods pon banyak kali bengang ngan orang motor nih.. side mirror mcnods memang banyak kali jadi mangsa orang motor ni. Brapa kali dah bile mcnods bawak keta main sedap hati je orang motor ni langgar side mirror.. smpai keta baba mcnods punye side mirror yang lipat masuk secara auto pon dah tak leh nk gerak dah asik kene langgar ngan orang motor nih... geram la mcnods....

Kepada orang motor ni... tolong la bawak motor tu secara berhemah... jangan dok pikir nk cepat je... bawak bersabar...patuhi la isyarat lalu lintas... memang la korang bleh cakap aler kalau accident pon kite yang yang accident bukan korang.. tapi korang tak pikir ke... kalau accident bukan korang je susah... orang yang langgar pon susah... orang yang lalu lalang pon susah dah jammed jadinya jalan raya... tol truck pon susah... polis pon susah... diri sendiri toksah kate le... family awak pon susah.. andai kate paralyse ke macam mana tak ke nyusahkan orang ramai... kalai mati terus takpe la... tapi itu pon susah... nk kene urus jenazah lagi... em.. pikir pikir kan la keselamatan orang lain same...

Ei mcnods memang geram ngan orang motor yang tak berhemah... tgk la junior mcnods yang sorang ni... sian dia... dah keta dia accident... em... sape yang tanggung.. Hana cerita kat mcnods yang orang motor tu terus bangun dan bawak motor dia lari tinggal hana.... ha.. tak ke nyusahkan orang gitu... ei... kalau la mcnods dapat orang motor yang langgar hana tu... siap le... geram betull dah le kos baiki keta pon kite gak kene tanggung sendiri... tu la... tak sabar lagi... bawak lagi motor laju2....

mcnods pon tak nak celtoeh banyak ler.. nanti kang tak pasal-pasal bebel free je kat orang motor ni... huhuhu mcnods letakan gmbar keta hana yang dah masuk longkang tu... :D

Kepada Hana jangan fobia plak nk bawka keta yea... be strong... X_X











http://mcnods.fotopages.com

Wednesday, July 16, 2008

Prank SMS

Ape ni yea?? di zaman dunia berteknologi ni manusia makin hari makin menyalahguna semua kemudahan yang kite dapat nih... Hari ni mcnods ade la chatting ngan wan sai.. sebabnye dia ade tanye sapo ade kenal member keje kat celcom kebetulan abg Fit (hubby kak leen sepupu mcnods) memang keje kat celcom.. so mcnods pon tanye le wan sai ni pehal la cerita nye smpai pakek orang celcom segala.. upenye dia nak mintak orang celcom tolong cek sape empunye orang yang pakek no tu kacau-kacau dia...

Lepas segala pertanyaan dan jawapan dari wan sai.. upenye mamat ni tgh bengang dekat unidentified number yang selalu mengacau dia... mcnods pon gurau le.. mane le tau kot2 dia ade secret admire... huhuhuh... sape tau kan.. zaman skang nih... pompuan suke kat lelaki tapi malu nk bg tau.. macam mcnods.. :D huhuhuh ok lepas tu kan.. mengikut cerita wan sai.. dia di ganggu sejak dari bulan May... wa... parah tuh..

Kalau sejak dari bulan 5 bermakna campur tolak gedebak gedebuk lebih kurang 2 bulan la... dua bulan tu tempoh yang agak lama... em... kalau mcnods memang telah tergugat ketenangan diri.. Pehtu mcnods bagi la cadangan kat wan sai.. tipon la pakai phone opis ke phone umah ke... tapi ujpenye wan sai kate dia mmg dah cube tipon tapi orang tu takmo angkat... Pehtu plak dia tak tau laki ke pompuan... em... bile mcnods dgr macam tuh.. mcnods sendiri plak rasa geram main2 kan orang gitu...

Modus operandi orang ni lebih kurang gini le.. dia miskol2.. pehtu tetiap hari mesti dia antar mms yang pelik2... macam wan sai cerita dia kata dia mms gmbar ayam la monyet la tombol pintu la pen la cermin mata dan pelbagai lagi.. lagi dia suke main2 miskol tapi tidak berani untuk bercakap...

Mcnods pon debar gak ni.. sebab baru2 ni malaun mane tah ade sms mcnods.. dia cakap dia kenal mcnods... siap bg tau nama penuh.. dia kata dia kenal mcnods dari matric uia lagi.. penah jumpe kat uia PJ dulu.. pehtu siap kate ade gmbar mcnods lagi.. ha sudah.. ni lagi parah.. ade gmbar mcnods tuh.. ei pening kepala.. tapi mcnods malas nk layan.. sebab wat abes kedit je.. dan tak kuasa plak nk main reply sms ngan dia atau pon main miskol.. wat abes kedit je... banyak lagi keje leh wat... yang mcnods geram sgt tuh.. bile mcnods soh explain sape diri dia cane kenal mcnods dia ngelak takmo bg tau... dah gitu upenye mintak maap le tak kuasa mcnods nk layan... alhamdulillah bile mcnods bo layan dia.. dia pon benti dari kacau dah... ok la...

Berbalik pada kes wan sai ni... terok gak.. tak serik betul orang tu kacau wan sai ni... pehtu disebabkan mcnods dah geram mcnods try tgk in point of law... em... yes jumpe dalam Penal Code section 504 bleh charge orang yang kacau wan sai tu... so mcnods pon cadangkan wan sai buat polis repot biar polis sendiri siasat senang cerita kite tak payah nk susah2 siasat..
Tapi rupanya wan sai ni orang nye tendered heart... dia kate dia takmo wat repot.. dia kesian takut kene kengkawan yang main-main.. aiseh payah ler bile the righteous person dah waive his right.. so mcnods tak dapat la wat ape2....

Cuman mcnods rasa la.. sesapa yang ade bace blog ni kan.. rentikan ler prank sms prank call segala ni... it's not fun actually... buang duit dan masa je... takat nk main sehari dua dah ler.. ni smpai sebulan dua.. wat orang tension je... andai kata dia ade family history mental problem.. kan ke lagi susah... elok2 je kite kene saman nanti... siap bukan kene saman under civil suit tapi under criminal charge pon kene... sape yang susah... mcnods check Penal Code ngatakan bawah section 504 tu seseorang jika di sabit kesalahan bleh di kenakan hukuman denda atau penjara tak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali...

Itu la kite ye... kalau takde keje tu cari le keje yang pekdah... jangan sibuk wat keje yang tak pekdah... kalau nk have fun pon biar ler ade batas... hormat sket hak keamanan individu.. what if the thing happen to us.. do we enjoy it?? unless orang tu tak normal mmg la dia enjoy la kot kan... so rentikan ler ye keje2 kamu tuh... masuk lomba fotografi lagi bagus ade gratis nya yang lumayan... heheheh chiau.... (mcnods tak reti nak ejak chaw sebab tu asik berubah dari masa ke semasa ejaan nye... juditial notice dah ler...)

Pelik

Pepagi lagi dah bangun seperti biasa la kan.... pehtu pegi ke alpha angle... hajat di hati nak ler cari hadiah kawen untuk seorang teman... em... tapi pusing punye pusing tak jumpe plak adiah yang sesuai.. em... bukan pe nk cari adiah yang sesuai ngan budget tu agak payah ler sket....



Tiba time lunch mcnods lunch makan mcD... lama betul tak makan mcD heheheh... pehtu kan.. mcnods makan burger mc chicken je... tapi kan bile mcnods bukak nak letak cili sauce pelik tgk dia punye daging dia tu bentuk love... cantik sgt... mcnods ade ambik gmbar dia pakai phone alan... tapi takde le gmbar tu kat mcnods... ade kat dia... :D so tak bleh la nk post kat sini... em... benda pelik lain plak.. alan makan dengan amat banyak sekali seolah-olah dia tak penah makan selama seminggu... em.. nk tau ape dia makan? dia makan nasik ayam, makan cheese burger, makan fish burger siap pau lagi fries ngan aiskrim mcnods... itu pon ade hati lagi nak pau mc chicken mcnods... dasat kan dia... nape dia sgt pelik ye ari ni.. makan begitu banyak... nasib baik dia sehat walfiat je smpai ke petang...



Lepas mcnods dah balik umah... pelik la plak.. nape umah mcnods sunyi sepi je.... em... macam tak cukup korum je orang dalam umah.... selidik punye selidik... upenye kak ijue(kakak ipar mcnods) MC arini patut ler... abg el ngan kokka tak datang... tinggal le bokbah sorang je kat umah... patut ler umah sunyi je.....



Pada waktu petang plak.. saje sms member tanye kawan.. kate nye dgr cerita dah keje... saje risik kabar... then mcnods dapat reply sms dari dia yang amat pelik sekali... mcnods pelik la sms dia tuh... sangat pelik... bile mcnods tanye apa maksud dia.. dia kata tanya kak rosa(kakak ipar mcnods) ler ape la plak nk tanya kak rosa plak.. adeh mamat ni dah pening kot... pehtu sms punye sms ngan dia... last2 dia kate lupakan je ler.. pehtu dia kata dia melayu... melayu mudah lupa lupakan sms pelik dia... adeh... tak sedap dan tenang hati mcnods mikirkan sms dia..



Ade lagi yang pelik mcnods tengok la debat.. em... debat antara Dato' Seri Anwar dengan Dato' Shaberry. Entah ler mcnods rasa pelik la tengok orang yang sokong harga minyak naik... derang tak rasa beban ke harga minyak naik... kalau bapak-bapak menteri memang ler tak rasa beban sebab derang ade elaun dan gaji pon mahal... tapi pelik betul die hard fan BN ni.. yang keje sebagai kuli je yang masyuk pon tak banyak... sanggup bersetuju harga minyak naik... mcnods pikir la secara logik.. mcnods tak berada di pihak mana-mana... mcnods pikir secara rasional dan normal la... sape takmo harga minyak turun... kalau ade cara untuk harga minyak diturunkan.. dengar je la... kaji la dan kalau bagus guna je la... untuk keperntingan rakyat juga.. ni tak sempat orang nk kate ape dah kate mustahil...

Mcnods pon tak berani nk komen banyak-banyak.. sebab mcnods kurang dapat tangkap apa yang di debatkan hehehe... sebab mcnods punye pemikiran di bayangi dengan serangan2 peribadi yang dihujahkan... em.. saje la dok pikir... tapi mcnods amat harap harga minyak turun... mcnods dah le meskin.. minyak naik sume barang pon naik... siap parking keta kat sentul lrt tu pon naik gak.. tension betul la gini... adeh la... em...


Sekian terima kasih untuk hari yang pelik... alamak kak e... nod lupe nk upload gmbar hantaran tu... nanti yea mcnod edit dan upload kat sini.. tapi copyright reserve tuh... :D
http://mcnods.fotopages.com

Monday, July 14, 2008

sakit gigi

It's damn hurt... mcnods sakit gigi... rasa macam nk tumbuh gigi bongsu... buat apa sume tak kena.. sakit sangat... asik sengal dan nyilu je rasa gusi ni... nk cabot gigi ni pon ade gak... geram sgt.... nothing much that i can do... can't write much here... it's damn hurt... pipi mcnods dah letak ko' yok dah.. itu pon still feel the pain... smpai ke otak... chioau... zzZzzzZZzz...
http://mcnods.fotopages.com

Saturday, July 12, 2008

rumba nandra..

i believe that is how indian people say to thank people.... mcnods ni takde le pandai cakap tamil... tapi gadoh ngan tamil tau le.... hehehehe terok le kite gadoh ngan orang je keje... em... kite sebenarnye nk berterima kasih pada orang-orang yang sudi leave message kat shout box mcnods.. em... seperti yang kite tgk... wunky wunk, kak e, kak nur, mie and ajil.... em... time kasih yea kengkawan... heheheh ade jugak yea orang yang sudi bace ape yang mcnods rapukan... em... hopefully nanti ade la lagi pengunjung baru yang sudi bace blog mcnods... ape yang mcnods bleh kongsikan kat sini. mcnods share le.... kite jgn kedekut ilmu kan... biar ia bercambah baru dapat pahala... ehhehe.

EM... ari ni mcnods pegi KLCC jap settle keje sket... pehtu mcnods pegi klsentral.. pehtu mcnods pon balik la rumah.... em... mcnods dari pagi lagi rasa macam salah tido je... sebab mcnods punye pipi kiri sakit sangat... mana taknya... malam tadi cik abg mcnods mael tuh... dia tak nak balik umah dia... katanya dia nk ikut cik nur... huhauhauha.... kisahnye.. time dia nak balik umah tuh... seperti biasa dia salam pehtu dia big hug... then tetiba time dia big hug tu lama plak.. tanye le.. nape ni bang lama je big hug... tgk2 dia dah nagis... berjujuran air mata dia... adeh sudah budak ni pelik la plak... tetiba je nk nagis....

mcnods pon tanye ler... nappe abg nagis? pehtu dia jawap... abg nk ikut ciknur... abg syg ciknur abg rindu kat ciknur... alamak bdak ni... over feeling la plak ari ni... ape kene la plak tetiba nk nagis time dia nak balik umah... pehtu mcnods pon kate le... ok la ciknur teman abg balik umah... memula dia nak pehtu bile dah smpai kat keta ayah dia.. tetiba dia jerit2 tiyak takmo balik umah ayah dia... even kalau mcnods ikut pon dia taknak... huhuhuhuh

pehtu dia kata dia nk tido ngan ciknur plak... aduh budak ni.. angin ape plak yang tak kena... pehtu mcnods ingat ke kejap je la angin gitu... pehtu ibu dia janji nak pegi jako (cara dia pronounce jusco) nak beli seluar nak beli kasut... itu pon dia takmo ikut... makin ibu dia offer macam2 makin dia rapat ngan mcnods makin erat dia peluk mcnods takmo lepas... adeh la.... dah le mcnods time tu macam tak sedap badan... dah budak tu takmo balik umah dia...
pehtu time dalam kol 1030 tu ingat ke dia da ngantuk la.... abg mcnods mintak tolong antar dia gi uia.. dia ade kursus to attend.. mcnods ngan baba mcnods pon bawak ler mael gi uia dgn harapan dalam perjalanan tu dia tetido...

tapi em.. kedegilan mael tu tiada tandingan... dia takmo gak tido.. smpai dah balik tu bawak dia gi umah dia... nagis2 lagi dia takmo balik umah dia... akhirnya terpaksa la mcnods bawak gak dia balik... dia nagis2 nk tido ngan mcnods... aiseh budak ni... nk tido ngan mcnods la plak... time kol 12 tu ibu dia tipon ckp ngan dia tapi dia diam takmo ckp.. bile mcnods paksa dia ckp baru dia cakap... itu pon dia nagis2 lagi smbil cakap.... akhirnye mael end up tid ngan mcnods... adeh....

yang kelakar tu dia tejaga mengigau bilang sau dua tiga... huhuhuh kelakar.... bile dah bangun pagi pon dia masih nak ngan mcnods... pehtu mcnods soh mama bg mandi dia.. mcnods cepat cabut kuar... kalau la dia nk ikut mcnods tadi... adeh... payah le... :D itu saje kisah anak sedara mcnods yang mcnods syg.... yang lain pon syg... tapi yang ni lagi syg.. heheheheh sekian time kasih.... :P

lepas tu balik smpai umah... lepas solat zohor ingat ke nk baring2 la.. sebab nye gigi mcnods ni sakit sgt rasanye... em.. tetiba ayah long and family plak smpai... em... kak leen bawak wafi... uh wafi yang comey.. sedap pegang dia.. dia berat dekat 10 kilo... bygkan macam mana berat nye... macam angkat dumbel je.. bayangkan budak belum umur cuku setahun dah berat 10 kilo... lupa plak nk ambik gmbar dia yang comel lagi cute lagi mata bulat pipi tembam bulu mata lentik.. waduh2... comel2... em.. geram2... time mcnods angkat main2 ngan dia dia dah pon telentuk2... nak tido upenye.... em... comel la wafi.... geram betul... nasib bawik mael and the gang takde... kalau dak... riuh la derang nk tgk baby... heheheh


lain kali kalau mcnods jumpe wafi.. mcnods akan ambik gmbar ler... em.. lupe sgt tadi nk ambik gmbar.. ye le tak pikir lain kan... gigi tgh sakit... pehtu nk wat air lagi pelbgai... lupa nak ambik gmbar... heheheheh itu saje le... untuk hari ni... sakit gigi.... :(



http://mcnods.fotopages.com

jalan-jalan hari tuh











selama beberapa hari di kelantan dan beberapa hari di teregganu cukup puas rasanya... hingga kan bile balik je terus berkobar-kobar rasa nak cari kerja... hehehehe... itu maknanya dah puas berjalan... mcnods nk cerita sket ler ape yang best terjadi time berjalan-jalan tuh... hehehe

Kelantan

Time sesampai kat kelantan tu best ler... sebab mcnods bertolak awal jadinye smpai kat kelantan pon awal la... sampai je KB.. terus la mama mcnods singgah pasar buluh kubu, pasar siti khadijah dan pasar-pasar yang sekitra dengan nye... heheheh itu perkara wajib... tapi mcnods hanya teman je.. jamu mata..

lepas tu kat sane pegi ler tempat-tempat yang berwajib.... em... kelantan sekarang ni makin hari makin membangun... impress gak ler... ade mall ade tesco dan pelbagai lagi... tidak seperti yang mcnods dengar kat tb... em...

kelantan ni kampung mcnods... heheheh tapi skang ni dah jarang ler balik... sebab nenek dah takde... em... so kat kelantan ni mcnods gi tido kat umah ayah chik... umah dia best... dan selesa kalau reramai datang nak tido... so umah itu la tempat di tuju skang ni kalau balik kelantan....

kat kelantan pegi umah cekje gak... pehtu umah cek sah pon pegi gak... dah complete tawaf kb dan smpai masanya pegi ganu plak.... sebab adik mcnods nk smbung belajar kat sane... kat UMT..

Dari kelantan mcnods and family menyusuri pantai pegi teganu plak... em... teganu... nyum nyum... pelbagai makanan yang enak lagi best lagi murah menanti... heheheh kat kelantan pon dah rasa pelbagai dah... heheheh sekali sekala... mesti la nak rasa yang ori punye... selalu kalau beli kat KL tak sedap sangat ler yang macam ori... mahal plak tuh... adeh... kat sini nasik kerabu sedap punyo... best-best...

makanan yang best kalau pegi sebelah pantai timur ni.. ape yea.... meh sini mcnods bagi tau... em... selalu nye mcnods akan cari nasik kerabu, nasik dagang, satar, otok2, kerupok lekor, dan pelbagai lagi jenis makanan dan kuih muih yang mcnods pon kekadang tak tau nama dia....

em... ape lagi yea... kat ganu biasa la.. kain batik sana sini pelbagai corak dan warna bentuk rupa dan macam-macam... pening mcnods...

pehtu kat teganu ade le plak mamat sorang ni nak tunjuk agas la konon nye... dah ler bawak laju.. dah nk langgar keta kite.. tak langgar pon pehtu kate langgar... dah tu tunjuk depan keta dia yang konon nye kene langgar...walhal keta kite takde calar ape pon... mcnods bengang la sbb time tu mcnods yang bawak.. dah ler ngan agak kurang ajor.. soh kite benti pehtu ei gaya nye macam polis.. memang bengang le... kite dah ckp elok2 dia tak puas hati... padan muke kene tengking free je ngan kite... pehtu tak puas hati gak... nk soh mcnods bayar la tu... mintak maaf la... takan bayar kat awak... bukan salah kite pon.. pehtu gi balai.... orang cakap le jom le jumpe polis.. takmo plak... upenye dia cari kawan dia... ceh.. patut le balagak semacam je.. ade kenal polis upennye... eleh... takat kenal orang.. ingat mcnods takut ke.... bukan kite yang salah... ade berani ke polis tu nak salahkan kat kite kalau kite tak salah...

bile dah kawan dia smpai balai... dia bawak kawan dia... pehtu kawan dia yang polis tu tgk.. pehtu beriya dia cite kat kawan dia... pehtu dah polis tu dgr citer dia... polis tu tgk keta.. polis tu kate... macam mana mu ni.. kate langar tepi cane yang osak depan... pahtu keta dia ni tak calar pon... kalau kene keta mu mesti calar gok... pah dia terdiam... huahuhauhauhau puas hati tgk muke dia time tuh... pahtu dia kate ler macam2 lagi.. pah polis tu kate plak... eh salah mu la masuk jalan orang.... dah terkedu lagi dia... pahtu dia gaduh gak... nk kate dia gak betul... pahtu polis tu kate meh le aku ckp ngan mu betar kite sketch sket... pehtu dia pon gi kat luar ngan polis tu... lepas lima minit... dia masuk... pehtu dia kate.. ok le kire settle la.. takde ape... tapi takmo ngaku salah tuh then siap nk nasihat kite soh bawak keta hati-hati.. mcnods ape lagi sound balik la cakap... awak tuh bawak keta jgn macam lipas kudung.. bawka slow2 pehtu nak salahkan kat orang....

memang bengong la mamat tu.... tu takpe lagi... ade sorang lagi yang lagi2lagi bengong... dia tu penumpang keta tu je.. dok kat bahagian belakang... pehtu dengan mulut dia yang celupar sedap hati je ckp mcnods bodoh.... tak cukup kat tempat kejadian kat balai polis pon nak cakap mcnods bodoh lagi... em... mcnods memang tak tahan dah.. fire dia kat situ gak depan orang ramai dan polis... diam menikus la dia... ape ingat mcnods pompuan nak diamkan diri je ke.... dok asing sebelah memandai nak maki orang... tak payah le cite macam mana mcnods fire dia... mcnods tak maki dia balik itu bukan cara mcnods.... mujur le baba ade kat situ leraikan mcnods.. kalau tak mamat yang cakap mcnods bodoh tu dah kene penumbuk ngan mcnods... mau terabur gigi dia... em.... naik gong la dia orang tuh....

dah baru tau sendiri malu bile polis tu sendiri tak leh nk wat ape.. memang takde pelangaran... dia je yang bengong bawak keta laju2 pehtu nak salahkan kite plak... kalau dia bawak slow dan hati2 takan jadi pon... dia tuh kecut... dia silap orang la.... ingat sesenang je ke orang nak bg duit kat dia... mintak maaf la... salah orang beb...

lepas tu pegi mane lagi yea?? em.. pegi tempat noor arfa batik.. waa... tempat dia sgt canti.. dia dah buat baru... memang cantik la dan bagus sgt.... ape lagi tah... gi pantai pasar payang dan mane2 tah... mcnods pon dah ngantuk nak tulis banyak-bnyk rasa macamletih plak... cume kain kat sane dah naik harga... alasan nye minyak naik... em... mana janjinye?? kate minyak naik benda takan naik... tapi naik gak... sedih la mcnods macam nih.... mcnods ade lesen keta tapi takde keta... bleh claim gak ke subsidi tu... geram la ngan subsidi tuh.. tah ape-ape betulll bg duit kat rakyat tapi pasti ke duit tu confirm derang beli minyak... pos opis pon dah penuh skang bosan betul mcnods nak singgah kalau nak antar surat..
bosan la... ok la tamat kat sini je le... da....

http://mcnods.fotopages.com

Wednesday, July 09, 2008

manfaat

Dalam busy-busy mcnods ni baru tadi pagi sempat bukak email... heheheh letih betul la... tak renti.. nak duduk diam-diam nk update blog pon payah ler... heheheh tapi email ni bagus... bleh kite manfaat kan same-same yea... heheheh nape asik gelak je kite nih.... em.. maybe sebab tekena virus yang asik tgk jobstreet sampai juling-juling anak mata...

Di sudut pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang setiap harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya, Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, ia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya maka kalian akan dipengaruhinya.

Namun, setiap pagi Muhammad Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawakan makanan, dan tanpa berucap sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapkan makanan yang dibawanya
kepada pengemis itu sedangkan pengemis itu tidak mengetahui bahwa yang menyuapinya itu adalah Rasulullah SAW. Rasulullah SAW melakukan hal ini setiap hari sampai beliau wafat.

Setelah wafatnya Rasulullah SAW, tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Suatu hari sahabat terdekat Rasulullah SAW yakni
Abubakar RA berkunjung ke rumah anaknya Aisyah RA yang tidak lain tidak bukan merupakan isteri Rasulullah SAW dan beliau bertanya kepada anaknya itu,Anakku, adakah kebiasaan
kekasihku yang belum aku kerjakan?

Aisyah RA menjawab,Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah dan hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan kecuali satu saja. Apakah Itu?, tanya Abubakar RA. Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke ujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang ada disana, kata Aisyah RA.

Keesokan harinya Abubakar RA pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikan kepada pengemis itu. Abubakar RA mendatangi pengemis itu lalu memberikan makanan itu kepadanya. Ketika Abubakar RA mulai menyuapinya, sipengemis marah sambil menghardik, Siapakah kamu? Abubakar RA menjawab,Aku orang yang biasa (mendatangi engkau). Bukan! Engkau bukan orang yang biasa mendatangiku, bantah si
pengemis buta itu.

Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut, setelah itu ia berikan padaku, pengemis itu melanjutkan perkataannya.

Abubakar RA tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, Aku memang bukan orang yang biasa datang padamu. Aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW.

Seketika itu juga pengemis itu pun menangis mendengar penjelasan Abubakar RA, dan kemudian berkata, Benarkah demikian? Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya,
ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia....


Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat di hadapan Abubakar RA saat itu juga dan sejak hari itu menjadi muslim.

Nah, wahai saudaraku, bisakah kita meneladani kemuliaan akhlaq Rasulullah SAW? Atau adakah setidaknya niatan untuk meneladani beliau? Beliau adalah ahsanul akhlaq, semulia-mulia akhlaq.

Kalaupun tidak bisa kita meneladani beliau seratus persen, alangkah baiknya kita berusaha meneladani sedikit demi sedikit, kita mulai dari apa yang kita sanggup melakukannya.

Sebarkanlah riwayat ini ke sebanyak orang apabila kamu mencintai Rasulullahmu.....

Sadaqah Jariah salah satu dari nya mudah dilakukan, pahalanya? MasyaAllah....macam meter taxi...jalan terus.







Sadaqah Jariah - Kebajikan yang tak berakhir.

1. Berikan al-Quran pada seseorang, dan setiap dibaca, Anda mendapatkan hasanah.

2. Sumbangkan kursi roda ke RS dan setiap orang sakit menggunakannya, Anda dapat hasanah..

4. Bantu pendidikan seorang anak.

5. Ajarkan seseorang sebuah do'a. Pada setiap bacaan do'a itu, Anda dapat hasanah.

6. Bagi CD Quran atau Do'a.

7. Terlibat dalam pembangunan sebuah mesjid.

8. Tempatkan pendingin air di tempat umum.

9. Tanam sebuah pohon. Setiap seseorang atau binatang berlindung dibawahnya, Anda dapat hasanah.

10. Bagikan email ini dengan orang lain. Jika seseorang menjalankan salah satu dari hal diatas, Anda dapat hasanah sampai hari Qiamat.


http://mcnods.fotopages.com

Wednesday, July 02, 2008

busy

kite tak sempat nk updatae dan berceloteh banyak-banyak... sebab mcnods agak bz dengan pelbagai benda.. tambahan tubuh yang kurang sehat kejap... dan tekanan perasaan... em.. ape bleh buat manusia tak bleh nak lari dari masalah kan... kalau takde masalah itu bukan hidup namanya... jadikan ianya teladan dan sempadan...

em... so nanti kite pon update gmbar hantaran tu macam kak e mintak... hehehehe hasil tgn mcnods sendiri... jgn tak percaya... heheheh... itu sahaja.... sekian time kasih..

http://mcnods.fotopages.com