Thursday, June 26, 2008

ayah chik

Semalam ayah chik datang from kelantan hantar bazlin masuk uia... uia PJ... em.. tak sempat la jumpa bazlin... dia dah mask uia terus orentasi... kalau kat uia dia pangil taaruf... tingat plak mcnods dulu time taaruf mcnods like hell... dasat sgt.... senior takde belas kasihan... asik2 nak marah kite... asik2 nak dera kite... letih la macam ni kan...
ok ler ayah chik smpai lepas hantar bazlin... pehtu singgah umah... malam semalam ayah chik tido umah mcnods... ingat ke ayah chik bawak sume basyar ngan ilham.. tapi tak bawak sorang pon.. em.. biase la.. mcnods pon sediakan le makan malam.... aler bukan susah pon masak nasik..kari dah ade.. mama buat ikan singgang... pehtu goreng telur dadar pehtu goreng ayam goreng berempah.. emm.. enak sehingga menjilat jari... buadak-budak tu plak happy macam hari raya... riuh rendah umah....
EM.. dalam keadaan riuh rendah tuh.,.. bilik mcnods di serang anak cicak... ei geli la.. benci ngan cicak.... pehtu mcnods dah spray cicak tuh... lepas spray tu tepat kene kat badan cicak tuh... pehtu dia nyorok masuk belakang kotakk... mcnods geli nk tgk.. tak tau le ke mana plak dia..
em.. geram la... kalaau la cecak tu paham bahasa bleh la marah dia soh dia kuar ke .... senang sket... ni cecak tu tak paham bahasa..
ENtah la mana pegi cecak tu sebab mcnods tak nampak dah... em... seram gak ni skang tgh tgk cite saka kat tb3.. heheheh jgn tak leh tido malam dah le...
em... letih betul ari ni... tadi ptg masak beehoon... heheheh laku.. sume org makan dan kate sedap... em... lepas tuh basuh toilet... waduh.. tak tahan tgk toilet kotor... geli geleman la...
em..... skang mama plak dah pangey la... nak gi buat hantaran.... adeh kene siapkan by sabtu malam... nanti dah siap buat kalau ade mase mcnods ambik gmbar letak kat sini atau fotopages... em... dah lama tak update fotopages... ok la i got to go... ade keje nak buat.. nanti kang tak siap plak hantaran tuh.. hehehe kene wat cantik2... :D chaow....
http://mcnods.fotopages.com

Wednesday, June 25, 2008

AGE OF EMPIRE III

Juling mata mcnods hari ni seharian main game age of empire... memang gian dah dok main game nih.. last-last abg mcnods bawak balik terus main... heheehehh.... memula tu tak ingat dah taktik nak main lama kan tinggal... pehtu lepas masuk tutorial macam mana nk main baru ok sket... tapi screen kecik sgt.. tak puas la...

Game ni memang menajamkan minda kite... It's acquire us to think fast and also have to moce fast..... if not the enemy will grow faster than our conoly. It will lead us to defeat.... memula main memang macam pening kepala dan nak muntah... tapi lelama tu ok le... game ni jugak perlukan fokus yang tinggi...

Bayangkan main seharian pon lom tentu habis lagi... ye la kan.. dalam dunia reality pon satu-satu negara tu nk membangun dan terbentuk tu memang memakan masa... jadi game ni pon gitu jugak la... Dia punye command buton punya la banyak... then kite kene bagi arahan kat setiap settler and army yang dalam game tuh.... kite kene built up town... cari sumber duit serta upgrade kite punye ministry of defence... trading dengan negara lain.. buat rumah, ladang etc.. cewah... macam training nak jadi pm plak .... memang seronok game nih... tapi untuk hanya yang teliti dan rajin membaca arahan....


Ni le game dia yang mcnods main tuh... best wo... jangan tak try tau..

Dalam sibuk-sibuk mcnods main game ni pon... dah banyak kali dah pause nye... ye la
gile pe kalau tak pause... kite bukan robot... dan macam-macam hal yang datang bertandang kan...

kite pon ade chat ngan kawan kite mr moddy... kite susah nk chat ngan dia sbb dia selalu moody... sabar pon ade tahap gakk... kalau dah tetiap hari moody sape tahan... mcnods pon bukan malaikat... so kite ni kene ler sentiasa jaga hati kawan... sekali sekala moody bleh la.. ni asik moody je tak leh la... pompuan pon sebulan sekali je... jangan le kite kecikan hati kawan kite dgn moody kat dia... bukan dia pon yang salah... pasal benda lain kite nak moody kat kawan kite... sian dia... em... then u realy need to check your nerve... there is somthing wrong la...

Oho... lagi satu berita pasal bazlin... dgr kate dapat masuk uia. kos ape tak tau la plak... kene daftar esok la.. hehauhauha... masuk uia la plak... em.... lagi satu kan kite ni tak leh nk berlagak atau asik wat jahat kat org....

DUnia ni kecik je... kalau kite menipu pon smpai mana sgt la bleh tahan... akhirnya akan terbongkar.... Itu pengajaran yang mcnods dpt dari cerita ezora tuh.. masing-masing nak tipu... akhirnya masing-masing terbognkar rahsia... ha... kan... baru tak terkata.. nyesal dah tak guna.. yang paling penting skali kite kene jujur... berterus-terang... mcnods teringat ade orang tu kate kat mcnods... dia terpaksa berterus-terang... walaupon pahit tapi terus terang lebih baik... entah la... manusia ni bleh cakap je... tapi kan.. dia sendiri tak ambik iktibar dari ape yang dia cakap...

Itu la kite ni nak hidup kan.. kene ikut apa yang Islam ajar... insya'Allah... semua nya ok....

so mcnods lagi gembira sebab software VLC yang mcnods siang petang pagi malam berusaha untuk cari dan instal akhirnya sudah membuahkan hasilll weeeehaaaa..... Alhamdulillah....

LIVE LIFE COOL...


http://mcnods.fotopages.com

Monday, June 23, 2008

cari kerja

Ok le... topik ari ni kan pasal interview... yele.. mcNOds pon dalam proses ni gak... alahai macam mana la yea ni... em... senak perut je derang ni tak tipon2 pon... at least kalau tak dpt pon tipon je le.. ape salah nye... em.... Bleh la mcnods dgn senang hati apply kat tempat lain...

Takpe le lupakan tentang itu... mcNods ade somthing nak share ngan semua org... ape yang mcnods nak share adalah... ini ha.. tadi pagi mcNOds ade terbaca lagi email... kisah pasal org nk gi interview.. heheheh lawak jugak la... tetapi walaupon lawak bernas jugak dia nih... mari kite bace kisah dia yea...

Kisah Interview.

Zali pegi interview kerja sebagai setiausaha. Bila pengurus nampak dia dengan pakaian yang tak kena konsep dan juga rambut yang berwarna belang putih dan emas, dalam hati dia mula membentak; "Argghhh! Orang macam ni pun ada!".

Tapi apa-apapun dia kena interview juga si Zali ni. Jadi dia pun tanyalah Zali, "Kalau awak dapat buat ayat dalam bahasa Inggeris dengan menggunakan perkataan yang saya bagi, saya rasa awak ada peluang untuk kerja ni! Perkataan-perkataan nya ialah
GREEN, PINK, YELLOW, BLUE, WHITE, PURPLE dan BLACK!".

Jadi Zali pun berfikir sejenak dan kemudian menjawab.... "I hear the phone GREEN, GREEN... GREEN... , then I go and PINK up the phone, I say YELLOW... BLUE's that? WHITE did you say? Aiya... ! wrong number la... Don't PURPLEy
disturb people and don't call BLACK, ok? Thank you."

Lepas tu pengurus tu terus koma!!


EM... amacam.. kelakar kan citer dia... em... at least walaupon simple mencuit hati... dan satu lagi mcNods ade terbaca pasal

The 6 Most Annoying Coworkers

Nearly every workplace has them: the Naysayer, who dismisses team members' ideas; the Spotlight Stealer, who claims credit for a colleague's efforts; and other annoying coworkers who make collaboration difficult. Following are six professionals whose irritating behaviors and irksome attitudes prevent them from forming productive relationships at work -- and what you should to do avoid following in their footsteps:

1. The Naysayer. This office dweller delights in shooting down ideas. Even during "blue sky" brainstorming sessions, where all suggestions are to be contemplated with an open mind, the Naysayer immediately pooh-poohs any proposal that challenges the status quo.


The right approach: Because great solutions often rise from diverse opinions, withhold comment -- and judgment -- until the appropriate time. Moreover, be tactful and constructive when delivering criticism or alternative viewpoints.

2. The Spotlight Stealer. There is definitely an "I" in "team" according to this glory seeker, who tries to take full credit for collaborative efforts and impress higher-ups. This overly ambitious corporate climber never heard a good idea he wouldn't pass off as his own.


The right approach: Win over the boss and colleagues by being a team player. When receiving kudos, for instance, publicly thank everyone who helped you. "I couldn't have done it without ..." is a savvy phrase to remember.

3. The Buzzwordsmith. Whether speaking or writing, the Buzzwordsmith sacrifices clarity in favor of showcasing an expansive vocabulary of cliched business terms. This ineffective communicator loves to "utilize" -- never just "use" -- industry-specific jargon and obscure acronyms that muddle messages. Favorite buzzwords include "synergistic," "actionable," "monetize," and "paradigm shift."


The right approach: Be succinct. Focus on clarity and minimize misunderstandings by favoring direct, concrete statements. If you're unsure whether the person you are communicating with will understand your message, rephrase it, using "plain English."


4. The Inconsiderate Emailer. Addicted to the "reply all" function, this "cc" supporter clogs colleagues' already-overflowing inboxes with unnecessary messages. This person also marks less-than-critical emails as "high priority" and sends enormous attachments that crash unwitting recipients' computers.


The right approach: Break the habit of using email as your default mode of communication, as many conversations are better suited for quick phone calls or in-person discussions. The benefit? The less email you send, the less you're likely to receive.


5. The Interrupter. The Interrupter has little regard for others' peace, quiet or concentration. When this person is not entering your work area to request immediate help, the Interrupter is in meetings loudly tapping on a laptop, fielding calls on a cell phone, or initiating off-topic side conversations.


The right approach: Don't let competing demands and tight deadlines trump basic common courtesy. Simply put, mind your manners to build healthy relationships at work.


6. The Stick in the Mud. This person is all business all of the time. Disapproving of any attempt at levity, the constant killjoy doesn't have fun at work and doesn't think anyone else should either.


The right approach: Have a sense of humor and don't be afraid to laugh at yourself once in awhile. A good laugh can help you build rapport, boost morale, and deflate tension when working under stressful situations.


It's fairly easy to spot the qualities that make the above individuals irritating -- at least when the behaviors are displayed by others. It can be a challenge to recognize when you exhibit them yourself. You may not realize, for instance, that you always pepper your communications with industry- or company-specific jargon, even when speaking with new employees or outside contacts. Though you may not be a full-fledged Interrupter or Stick in the Mud, take care to avoid heading down their paths.


The best advice: Remember common courtesy and act toward others as you want them to act toward you.


by Doug White, Robert Half International



gmbar hiasan

Sunday, June 22, 2008

blog

Aduh pening kepala mcNods... blog punye pasal la.. sampai tak perasan masa berlalu... asik dok cube meng edit blog....

Memang pening sangat.. dah putar-putar kepala.. em... sesambil tuh chating.. heheheh conok gak.. kak epot pon tgh bosan... siap nk gi makan pizza... kalu dekat bleh la kite ikut...

Pasal blog nih... mcnods geram ler kenapa bile kite nak wat macam kite nak tak menjadi... bile kite takmo plak dia jadi macam yang kite nak tadi... adeh....kite letak coding lain.. dia kuar coding lain... memang pelik la.. itu yang wat kan mcnods rasa pening. nak muntah pon ade... em...

Ape la yang tak kene nga coding dia??? kejap gmbar heading tu kuar besar.. kejap kuar kecik... kejap kelip2... kejap tak kelip... dah edit gmbar cecantik tulis2... wording tu jadi bertindan plak...
walhal dah ejas dah wording tu... tapi pelik napa gak tak menjadi....
tingal je la header tu macam tuh je... dah senang citer... takde blink blink... pala mcnods pon tak jadi blink blink... rindu nye..

Aih kuar rindu plak.... huahuahauha pelik dan pening dah mcnods ni....

Lepas je dah pening ngan blog ni mcnods pon turun le bawah.... borak-borak ngan mama smbil tgk la tb... lepas tu mama kata dia tingin nk makan pizza... mcnods tipon la abgLa nak mintak pinjam gold card dia.. heheheh beli domino pakai gold card dia.. buy one free one...

Then pegi la k giant nk beli pizza... waduh punya la ramai manusia kat giant tuh.. kalau bukan sebabnye nk beli pizza.. malas la nk pegi giant... memang ramai gile org... nak cari parking pon payah gile... eh tgh tulis blog ni tetiba plak manong online... heheheheh sonok le syaba tu gi dating ngan manong yea.. em... kite je le dok umah sensorang....

Eh ape la plak pegi citer pasal syaba ngan manong plak nih.. hehehehe kalut betul la mcnods nih... kite tgh tulis pasal betapa crowded nye giant hari ahad... ye le org dok gi beli makan... org dok beli barang dapor... ari minggu kan... biase le....

Lepas beli pizza tuh kite pon bergegas le balik... nasib baik la jalan tak jem sgt... waduh.... sampai je umah.. mcnods terus gi mandi... sebab tak sabar dah nk makan pizza ni.. kite tingat ade sorang sahabt kite kate.. mandi la dulu baru makan... so kite pon ikut ler nasihat dia sebab kite rasa bagus jugak ikut benda baik kan... heheheh jangan le pangey kite busuk kite wangi tau... bau cheese nih.. makan pizza... mesti le bau cheese.. sedap nye pizza... nape dia sedap.. sebab dia ade cheese.... hehehe...

Nanti mcnods ingat nak wat pizza la... eh best plak gengstar nih... em.... not bad la... hehheheh nampak cam ade pengkid je sorang... :D
dah le mcnods malas nk citer lebih-lebih la... yang penting mcnods hapy... mcnods ngantuk... rasa macam nk tido je... em.... ape la mcnods ni kan.. sensitif tak tentu pasal je....
Hehehe kite cube yea jadi tak sensitif... ok... chioau... nanti kalau kite rasa nk tulis kite tulis lagi la... hehehehe nk tgk ape tak kene ngan coding ni... :D
Last-last mcNods t
http://mcnods.fotopages.com

Saturday, June 21, 2008

SAKIT...

Semalam mael ngan mama macam tak sehat. je... mama demam dan pening kepala.... mael plak badan panas dan sakit mata....

Mama biasa la sakit kepala kan... Tapi yang pelik tu mael.. cano plak dia tuh badan panas macam demam tapi bergerak aktif macam gasing.... pehtu mcnods letak ler air dlm bekas dan isi ais dalam tuh... ambik kain letak atas kepala mama... si mael pon nak jugak....

Untuk membuatkan mael berbaring dan dok diam... mcnods pon buat le jugak kat kepala dia...

Tapi yang kelakar tuh mael adalah org yang sakit tapi nk buat sendiri.... huahuhauha....
Mcnods dapat tgk mata dia berat sgt tak leh nk bukak... tapi hati dia tu nk main je...gitu je ler.... tu yang ligat macam gasing tuh... siap guling-guling atas lantai... tak pening ke derang nih....???

semalam mcNods dah urut-urut sket mama sebab dia kata dia sakit sendi...
yang terharunye.. cucu-cucu pon nak join same... budak kenit raksasa tu ler... nusaybah, zulaykha ngan mael yang konon nye sakit pon tolong urut tokde derang...

BUdak-budak kenit ni kan walaupon derang nampak nakal dan tak dengar kata... tapi bile derang nampak tokde derang sakit... nmpk kat muke derang macam sedih je.. tu yag jadi pakat datang semua nak tolong urut tokde... terutama mael.... pehtu dengan imaginasi nya yang tinggi mael pon belagak macam dokter nak rawat tokde nye....

Huahuahauh lucu plak tgk budak-budak punye imaginasi... mcnods plak kekadang terpikir rasa macam tersalah ambik course ke... sebabnye... rasa macam supose ambik human psycology... heheheh mcnods ade mintak dulu time masuk apply kat UPU... tapi tuh ler... nk wat macam mana first choice jugak yang dapat...

Redha je la dgn ketentuan yang Allah dah berikan.... em... maybe cakap gini sebab kecewa dengan impian yang masih sket lagi belum tercapai... nampak nye mcnods kene make a move. tak bleh tungu je keje yang di idamkan... kalau kawan ain tu call for interview i would prefer to go for it... semalam bora ngan ajil pon dia kata cuba je keje... so i'll listen to a good advise...thanks..

SO ari ni... mcnods kata nak masak..sebab mama kurang sehat.. tapi takdak sapa plak kat umah... adik dah berlepas ke kedah.. ade mende tah.. treasure hunt... smpai hati dia tak ajak mcNOds join same... tingin sgt nak join... tapi tak penah berpeluang... takpe ler akan ade la smpai masanya nanti...

Bila dah takde org kat umah... mama pon kate tak payah masak... tadi baba dah beli kari ayam ngan masak lemak kat mak(nenek mcnods la) em... lepas tu baba cakap jom kite pegi makan kat dean nasik kandar... wa... tak sabar ni nak pegi lunch.. nyum-nyum.. nasib baik break fast pon takde le heavy sgt...

TU mcnods dah dgr baba masuk bath room nak mandi... nak bersiap pegi dean la tuh.. yeyeyeyeye.... mcnods kepingin sgt nak makan nasik tu ngan sotong goreng... wa.... sedap sungguh... baru je tlis dalam ni.. dah kecur air liur...

Semalam plak mcnods ade bace majalah remaja... mcnods ingat nk post la some article yang mcnods rasa macam akan bg manfaat gak kat kite... tapi adik dah bawak pegi kedah plak... so nanti la tunggu dia balik kedah la yea... em.. tadi mcnods ade ambik sepotong betik campur ngan 2 sudu madu....

Ramuan betik dan madu tuh mcnods nak letak kat muke... heheheh takde duit nk beli facial mask la... so buat macam ni la lagi bagus murah dan tiada bahan pengawet... so citer pasal madu kan.. mcnods tgk mama ada beli madu bnyk satu botol untuk buat beskut... tapi tgk madu tu akan expired soon which is this Ogos...

So mcnods rasa mcnods kene cari resepi masakan dan beskut yang gune madu dgn bnyk... nak habeskan madu tu before dia expired... beskut buat bleh simpan lama.. takde masalah... bleh bg orang makan beskut... kite rasa orang tu kalau makan bsekut madu dia takan berpeluh kot dahi dia... hopefully... huahuahauha...

So sesapa la yang bermurah hati nak bg mcnods resepi masakan yang mudah-mudah dan simple untuk mcnods habiskan madu yang dah tak lama lagi nk expired tu silakan.. i would be grateful to have it... Sesapa yang nak madu sket pon bleh mcnods bagi yea.... mintak je jangan segan... just drop by kat rumah.. jangan jadi habis madu sepah dibuang dah ler... Astaghfirullah....

Mcnods punye masker betik ni pon dah kering dah.. so mcnods rasa len kali mcnods sambung tulis blog yea... heheheh nk gi basuh muke... cari timun nk letak kat kepala habis la plak... ha mcnods lupa nak bg tau.. sape yang nak bibir yang cantik dan sentiasa moisterize bleh la amalkan sapu sket madu kat bibir before you got to bed ok... mcnods malas nk amalkan sebab malas... eheheh.. dulu time skolah ade buat... it realy works.. your lips look so smooth.. and no wrinkle... heheheh mcnods banyak gak tips... nanti kite share yea... jikalau mcnods buat dan mcnods teringat... mcnods akan paste kat dalam blog tuh....

One more thing... last but not least.... tentang kisah tag mengetag tu.. mcnods akan tag gak orang.. nanti bilat mcnods punye blog dah cantik di hias... i'm working on it... under construction... semalam dah dapat tunjuk ajar sket dari adikon.. then my blog pon dah di upgrade kan.... so wait and watch out... buhbye....

p/s: nyum,, nyum.. sedap plak air betik yang meleleh masuk mulut ni... heheheh campur plak ngan madu... manis..heheeheh.. dont forget to try....

Tapi yahttp://mcnods.fotopages.com

Thursday, June 19, 2008

BEWARE..

i've read this email and to all my friend out there beware of this people....

NEVER BEEN CHEATED..

I just want to share something important
with everybody in SCAM.

Few months back, I took a cab to MNI as I sent
my car for the periodic service. While in the cab, the cab driver started a conversation with me about his gruesome experience as a cab
driver. He told me to be very careful with foreigner especially from Middle East
countries when they approach us to ask about currency or to change money. He told me that many cab drivers have fallen into their
tricks and maybe pukau as they have lost all their money at hand.

Their modus operandi is like this. The man (mostly have Arabic accent) will approach you
and ask about money changer location or asking you about the currency rates. He will then show you his money, most of the time USD100 dollar note and ask how much he will get in MYR. He will then ask you to look at your money to view sample of RM10.00 and RM50.00. Mot of us keep RM50 dollar note in the wallet. When we opened the wallet, that is the time we will fall into their trap or maybe pukau as we will willingly give all our money to him.

At the time of hearing the story from the cab driver, I did not take it very seriously but I remembered the story very well. And, my
memory has helped me yesterday. The following is my true encounter with such criminal.

I was waiting in my car with my eldest son for my brothers to arrive from Taiping at the side parking of Toll Jalan Duta at around 11am.
When my brother arrived, I wanted to reverse my car and lead him to Ramli's house in Cheras. When I started to reverse slowly, a Proton
Waja (gold colour with registration number PGD9603) stopped behind my car. There were 2 men in the car. The passenger got out from the
car and gave salam while approaching my car. From his accent, I can tell that he is from a Middle East country. I wound down the window
and then he asked me the location of the nearest money changer. At that point of time, I did not suspect anything. After telling him that
money changers are located at most of the shopping complexes, he asked me to view RM50.00 dollar note. The reason he explained why he wanted to view RM50 dollar note so that he won't get cheated afterwards. He also showed me his USD100.00 note. At this time, I began to feel suspicious and remembered the story of the cab driver. I decided to go along with the plot to see what will happen next. My brothers in two
separate cars began to show interests in what is going on.

I slipped my hand into my right pocket trousers and brought out RM1.00 dollar note and showed him. He insisted to look at RM50.00 note. I then brought out RM10.00 dollar note from the same pocket and showed to him. The Middle East man began to be pushy. After failing to get me to show my wallet with the RM50.00 note, he
point out his index finger to my left pocket. He said your other pocket, very big, sure got money and he said this twice. I began to feel angry
and I told him that I don't have RM50.00 note with an angry voice. My right hand grasped my folded knife located in the utility area at the
driver's door in case if he tried to be nasty. I am willing to do anything at that time if he shows any kind of violence.

When he felt threatened with my rage, he immediately back off and drove away with
his friend. He then stopped again 20 meters ahead to do the same to another driver who was stopping at the side of the road. My brothers and I stopped at the road side and the two Pak Arab immediately drove away in their car. I asked the Chinese man and he told me that the Middle East men asked him to show RM50.00 dollar note and he already knew about the scam. He only showed RM1.00 note and told them he has no money.

So guys, please be very careful about this type of people and please warn your friends and siblings. Do not fall into their trap.


That is the whole story that i've copy and paste it in my blog... i hope all reader will be aware of this.. and be careful with people who are just acting as a tourist but they are actualy try to take advantages of malaysian hepful and courtesy culture... May that incident will never meet me anyware..


http://mcnods.fotopages.com

SIAPA YANG NAK KAWEN..

Mcnods ade terbaca lagi satu email yang bermanfaat jugak ler... em..kiranya ilmu yang kite bleh share sesama kan... benda yang payah untuk kite bincangkan bile kite berborak bersama kawan-kawan kite... em...

Berkongsi sedikit ilmu.... dari JAKIM.

Mandi wajib yg betul

Mandi wajib mrupakan perkataan yg mudah disebut,ttp jgn tkejut jika
dikatakan byk umat Islam di tanah air kita yg tidak sah mandi wajibnya
kerana tidak melakukannya dengan betul.

Untuk melakukan mandi wajib yg betul,sesorg itu tidak boleh melakukannya
dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung shj. Sebaliknya,
ia mesti dilakukan dlm kedua2 keadaan bg mbolehkan ssorg itu meratakan air

keseluruh anggota badannya yg zahir.

Penolong Pengarah Bahgian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM), Uztaz Hj

MAt Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya
sebagai bekas kadi di pejabat agama islam gombak timur dan penceramah,
didapati byk umat islam yg tidak mengetahui perkara ini. 'Akibatnya, mandi

majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi
wajib iaitu meratakan air keseluruhan anggota badan yg zahir. Apabila
mandi wajib tidak sah, ibadat yg dilakukan oleh ssorg itu juga turut tidak

sah. Itu lah akibatny jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul,'
tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di taman sri keramat kuala Lumpur.

Mandi wajib yg juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang

ringan oleh umat islam. Setiap org yg mlakukannya mestilah mengetahui dan
memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib ssorg itu tidak akan sah.

Rukun mandi wajib ada 3. Pertama, niat. Kedua, menghilangkan najis di
badan. Ketiga,meratakan air keseluruh anggota badan yg zahir.

'Niat mandi wajib: 'Shj aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala.'

Atau ' Shj aku mandi wajib kerana Allah Taala.'

Niat itu di dlm hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke
mana2 bhgn anggota badan.

'Bagi ppuan yg habis haid, niat mandi wajib ialah: ' Shj aku menggangkat
hadas haid kerana Allah Taala.' Manakala bagi ppuan yg habis nifas, niat
mandi wajibnya ialah: ' Shj aku mengangkat hadas nifas kerana Allah
Taala'.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika ssorg itu memulakannya slps dia tlh
mbasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibny tidak sah.
Oleh itu dia mestilah mmulakan kembali niatnya ketika dia mula
menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum

air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya
tidak sah.' Jelasnya lagi..

Mengenai rukun mandi wajib yg ke2, iaitu menghilangkan najis yg ada pd
badan, menurut uztaz hj mat jais, menurut imam nawawi, jika kita ada najis

dibadan, najis itu blh dibasuh serentak dgn mandi wajib. Ertiny mbasuh
najis dgn mandi itu boleh disekalikan.

'Sementara rukun mandi wajib yg ke3, iaitu meratakan air keseluruh anggota

badan yg zahir, meliputi kulit, rambut dan bulu yg ada di badan, sama ada
bulu2 yg jarang atau lebat. 'jika rambut ssorg itu ditocang atau
disanggul,sekirany tak sampai air ke dalamny, tocang atau sanggul itu
wajib la dibuka. Bulu2 dlm lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana
dianggap batin. Ttp sekiranya, bulu2 di dlm hidung itu bernajis,ia wajibla

dibasuh.

'Mengenai kuku pula, jika di dlm kuku ada kotoran yg blh mhalang sampai
air ke badan khususny di bhgn bwh kuku, kotoran itu wajiblah dibuang.
Mbuang kotoran di dlm kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

'Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai, ini lah yg merumitnya.
Sbnrny jika rambut ssorg itu diwarnakan dgn pewarna slain inai,mandi wajib

ssorg itu tidak sah.

'Oleh itu, ssorg yg mwarnakan rambutnya dgn pewarna slain inai, jika dia
hendak mandi wajib, dia mestilah mbuang pewarna pd rambutnya tlebih
dahulu. Tp untuk mbuang pewarna itu pula bagaimana?.. ini lah yg rumitnya.
Sedangkan pwarna pd rambut itu sbnrny tidak blh dibuang begitu mudah.

'Yang menyebabkan mandi wajib org yg menggunakan pwrna pd rambutny tidak
sah kerana pwarna itu akan menyalut rambutnya yg menghalang air sampai ke
rambut. Ini bbeza dgn inai. Inai sbnrnya akan meresap ke rambut, ttp
pwarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air thalang ke rambut.'

'tp dlm hal ini, jgn pula ada yg slh phm. Sbnrny pwarna itu jika
dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM sekiranya pwarna itu tidak bernajis,
bukan lah bmaksud menjadi tidak sah?.. Dalam hal ini, sukalah sy
menyatakan bhw sembahyang dan mandi wajib itu berbeza. Jadi, mestilah
dipandang dari sudut yg berbeza.

'Dalam hal ini juga, sukalah saya menyatakan, huraian mengenai rukun mandi

wajib seperti yg telah sy nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau

tidak mandi wajib. Jadi, ia perlulah diberikan perhatian yg serius orlh
umat islam.

Mengenai sbb2 ssorg itu wajib mandi wajib pula, uztz hj mat jais
menegaskan, ssb2 nya tdiri drp 6 sbb. 3 sbb mlibatkan lelaki dan ppuan
iaitu kerana bersetubuh wpun tidak kuar air mani, keluar air mani dan
mati. Manakala 3 sbb lagi hny mlibatkan kaum ppuan shj,iaitu keluar darah
haid, nifas dan mlahirkan anak(wiladah) .

'Mandi wajib boleh dilakukan dimana2 dgn menggunakan air mutlak sama ada
air telaga, air paip, sungai laut dan tasik.

'Bagi pasangan suami isteri yg bersetubuh pula,mereka tidak semestiny
mandi slps bsetubuh, ttp diwajibkan mandi ketika ingin beribadat. Selepas
bsetubuh pula, jika ia dilakukan pd waktu mlm, jika tidak mahu mandi
wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat, manakala
tidak bwuduk sblm tidur adalah makhruh.'

Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minimal 5 kali
sehari dengan air wudhu Jangan langsung dikeringkan, biarkan menetes dan
kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo'a.

· Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah 'olahraga'. Cukup dengan
memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu
berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do'a.

· Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di
bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan 'kata kunci', 'Allahuma
Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii' (Ya Allah sebagaimana engkau
telah memperindah kejadianku, maka perindah pula ahlaqku). (HR Ahmad).-
DOA TENGOK CERMIN

· Untuk punya bibir cantik , bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak
berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau
takabur.

· Agar tubuh langsing , mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu
2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS
i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran,
buah-buahan, dan air putih.

· Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian
kita akan banyak dikenal dan disayangi.


Subject: FW: Rahsia 13

Assalamua'laikum wr wb........ ..

Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang dah tahu atau
panduan bagi yang baru tahu......

1 - Niat Sembahyang :
Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2 - Berdiri Betul :
Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3 - Takbir-ratul Ihram :
Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4 - Fatihah :
Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur

5 - Ruqu' :
Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6 - I'tidal :
Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika didalam kubur.

7 - Sujud :
Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8 - Duduk antara 2 Sujud :
Akan menaung panji-panji nabi kita didalam kubur

9 - Duduk antara 2 Sujud (akhir) :
Menjadi kenderaan ketika kita dipadang Mahsyar.

1 0 - Tahhiyat Akhir :
Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di
dalam kubur.

11 - Selawat Nabi :
Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12 - Salam :
Memelihara kita di dalam kubur.

13 - Tertib :
Akan pertemuan kita dengan Allah S. W. T.


Dari Abdullah bin 'Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda :
'Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir
tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat'

Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu

' FRIDAY the 13th ' jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!'

Wassalam.

'Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat...' Sebaik-baik manusia itu adalah

mereka yang memberi manafa'at kepada manusia lain...



http://mcnods.fotopages.com

Tuesday, June 17, 2008

menjahit bersama WEZ,,

Di sebabkan dah takde ape nak buat. so mcnods pon seperti biasa mengisi masa lapang ngan mcnods punye salah satu hobby... mcnods pon memperbaharui la skirt jeans mcnods yang agak dah lama tuh lagi kosong... boring la tgk kan... so nk bagi nmpk baru sket...


Pehtu mcnods plak buat ler dalam bilik mcnods... seperti biasa mael a.k.a WEZ pon dia kata dia nak gak macam cik nur punya baju... dia pon suruh la mcnods buat sama kat baju dia... hehehehe kalau nak ikut hati dia, dia nak suruh tulis nama dia panjang-panjang hehehehehe.... tapi mcnods wat short form je le....

Sesambil mcnods jahit nama dia.. dia pon dah tertido sebelum mcnods suruh dia tido... hehehehe

Bila dia bangun je dari tido... terus dia teruja nak pakai baju yang mcnods dah siap jahit.. heheheh.. gembira tgk dia suke... Dia senyum smpai ke telinga tgk baju dia dah siap jahit nama dia... Dia pakai baju tuh siap posing lagi macam model... heheheh mcnods pon ape lagi snap la gmbar dia bnyk-bnyk.. termasuk hasil kerja tangan mcnods...

Seronok dapat habiskan masa ngan mael.... sayang sgt kat dia... em... kalau tinggal jauh mesti rindu kat dia nanti.... em... semoga menjadi budak yang baik dan soleh serta pintar... ameen...

Akhirnya... termasuk mcnods punye skirt pon dah siap jugak... sesama dah siap... tadi ingat nak ajak dia pegi alpha angle.. sebab dia merajuk tah ape tah ngan ibu dia... bile mcnods turun bawah je tgk dia dah tetido.... so tak jadi le nk kuar... selamat duit mcnods... huahhauha...

Itu saje ari ni... tak tau le nk wat ape.. seperti biasa la.. tulis blog surf websit bace memacam... tambah pengetahuan... em... apsal ari ni macam rasa nk makan cekelat... em... zip ke.. sedap gak... cadbury memang best... nyum.. nymu... sekian.... :D


http://mcnods.fotopages.com











Sunday, June 15, 2008

HANA MARIA

ERK... alhamdulillah... today umah makcik minah jiran belakang umah kite ade buat kenduri cukur jambul cucu dia yang kedua... nama cucu dia HANA MARIA ... em.. majlis amat meriah... tapi tak bawak plak camera pegi umah dia... ye la kan.. cam poyo la plak kalau kite nak bawak camera... pegi dgr org marhaban...

adeh.. memakcik marhaban tu sedikit kecoh la plak... hehehe... biase le makcik-makcik kan... kalau tak kecoh bukan makcik namanya...

EM.. berada kat umah makcik minah rasa sedikit kekok... biasele mamak kan... dia punya cara ada lain sket...nasib baik tak jadi ala-ala hindustan tuh.. kalau tak lagi best kan.. terasa macam kat bollywood jap..em.. itu pon sbb dia dok kawasan melayu dan baik ngan mama sejak dia mula pindah masuk... kire dia punye family dah campur melayu sejak dia terima menantu melayu sorang nih... heheheh... anak dia sudah pecah tradisi le...

Ok.. cukup cerita pasal family makcik minah... kite cerita plak pasal apa makan kat kenduri tu... heheheh kenduri tu memang ler best... em.. catering dari syed bistro... biasa la.. dah akekah kambeng catering mamak... memang kepakaran derang ler masak daging kambeng tuh.. hehehe mcnods cakap je sedap.. tapi tak penah rasa pon... itu berpandukan dari apa yang mama ngan adik bg tau... derang kata kamebgn dia sedap.. em... mcnods tak makan kambeng sgt.. so tak kesah pon...

Tapi kan mcnods tak tahan la nk makan pedas sgt... penuh berempah.. memang la sedap.. tapi kalau ade sorang manusia ni makan same.. mcnods bleh jamin dia mesti berpeluh-peluh makan... nak plak tgh hari... makanan plak penuh rempah dan pedas..hauahahah... siap tisu bnyk-bnyk yea sebelum makan... em... smapai skang nih dah kol 4 mcnods bleh rasa kenyang lagi macam baru je lepas lunch...

Seperti biasa la kan.. kalau jejiran wat kenduri... mama memang tak masak la.. untung-untung kalau ada rezeki malam jap gi smpai lagi lauk kenduri tadi... hehehe.. makcik minah memang suke bg makanan kat keluarga mcnods... memacam le... sedap-sedap plak tuh... dia memang suke wat kenduri... pehtu suke masak makanan bnyk-bnyk... heheheh... kalau bulan puasa tu.. satu menu mesti dari makcik minah... em...

Mama pon dengan makcik minah suke tukar-tukar resepi... bile try resepi yang mama bg mesti dia bg family mcnods rasa... vice versa...

erm.... yang lagi best tuh... memacam door gift la dpt... kire door gift la kan tak tau nk pangey ape... em... dlm paper beg tu.. ade cekelat.. ade kek.. ade telur rebus ( bleh mcnods wat sandwitch telur esok) wa... meriah.. dah tuh.. ada lagi bg kek ising yang comel2... isq.. isq.. isq.. memang meriah.. macam kenduri kawen.. tapi kalau kenduri kawen bankrup la.. huahuahauh... ni cukur jambul je... so org pon limited...
so smpai sini je ler celoteh kenduri makcik minah yang best... erm... Alahamdulillah...











http://mcnods.fotopages.com

Saturday, June 14, 2008

handphone baru...

Setelah bersusah payah mengalami kerosakan hp... akhirnya mcnods dah dpt hp baru... heheheh sukenye.. mama bg hp baru... sebab mama memahami kepayahn mcnods yang tidak ade hp ...

Em... itu lah kan kite nih... akhinya org yang syg kat kite jugak yang akan tlg kite.... org lain hanya janji-janji manis je yang di taburkan.. nyampah sgt..

Bile senang nk kat kite bile susah tak nak tolong kite pon.. apa guna kalau duit mengunung tapi kedekut dan tak bleh nk tlg org yang konon nya disayangi dalam kesusahan

Em... apa la punye manusia... nk pinjam pon payah dan terlalu bnyk songeh dan alasan yang tidak munasabah... ape la... hairan la sgt napa la jadi gituh...

Manusia oo manusia.. selagi tidak kau mohon maaf atas apa yang kau buat padaku... tanggung la dosa seumur hidup... hidup tidak tenang sentiasa dikelilingi dosa... bukan takat dosa itu.. tapi pelbagai dosa.. termasuk dosa menipu org keliling pinggang... jgn ingat bile org diam org tak tahu tembelang kita.. sebenarnya tembelang tu dah pecah..

Cuma tunggu la masa untuk menerima balasan dari yang Esa.. Allah yang maha kuasa dan maha adil...

Doa manusia yang teranayai slalu nya makhbul... segala kemewahan yang ada kerja, anak ,bini... sekelip mata Allah bleh tarik balik... jangan terlalu senang dan selesa... masa depan Allah yang tentukan.. balasan akan tiba...

Untuk mama. terima kasih kerana hp ini.... akan di ingati dan di hargai ingatan mama terhadap mcnods.... tanpa perlu mcnods mintak... itulah namanya kasih syg yang tiada tandingan nya dari seroang mama... terima kasih... tak terhinga

Mcnods nk tunjuk hp yang mama bg kat mcnods walaupon tak la seberapa... tapi sgt bermakna dan benilai dari insan yang tersayang...

kite suke sgt hp ni... syg sgt hp ni... gaji pertama mcnods akan balas balik kat mama.... LOVE YOU MAMA.... thank you for your blessing and loving.... may Alah bless you back with Jannah
ameen...

http://mcnods.fotopages.com









Tuesday, June 10, 2008

manfaat...

Tadi pagi mcnods ade terbaca email yang best dan bleh kite manfaat kan bersama.. setengah sunnah amalan Rasullullah yang kite boleh buat dan dapat pahala... amalan yang ringan dan besar fadhilatnya...

Em.. mcnods jugak dah dua kali mimpi pegi buat umrah... wa... apakah petanda ni... mcnods mimpi tak bercakap dlm mimpi tuh.. tapi mcnods macam paham je.. entah la... saje je nk cerita kat sini... doakan Allah mempermudahkan semua urusan mcnods... semoga Allah memberi balasan yang setimpal pada orang tuh...

OK kite teruskan pada email mcnods yang mcnods bace agak best la yea... sila la bace...


AMALAN TERBAIK DALAM HIDUP

Sesiapa yang berwuduk saat ingin tidur dan meminta supaya ALLAH berikan kebaikan dunia dan akhirat pasti akan di kabulkan – Tirmizi. Sunat tidur dalam keadaan berwuduk.

Sesiapa yang berselawat tidak kiralah banyak mana hitunganya setiap hari akan dapat keberkatandalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.

Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, insyaALLAH, akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, riak dsbnya dalam dirinya.

Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.

ALLAH akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu.

Sewaktu menghadapi hidangan, Nabi membiasakan diri dengan mengambil makanan yang terdekat, kemudian baru di ambil hidangan yang lainnya sebagai simbolik kesopanan.

Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insyaALLAH akandi kurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.

Sesiapa yang berniat mandi(untuk solat jumaat) kemudian pakai pakaian terbaik & wangian lalu solat jumaat, dosanya akan diampun hingga jumaat berikutnya-Ahmad.

Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali tiap hari, dengan izin ALLAH dirinya akan lebih dihargai oleh orang lain.

Uthman bin Affan riwayatkan bahawa Nabi SAW apabila berwuduk, beliau membasahi janggutnya-Tirmizi

Nabi tidak pernah mencela makanan. Jika baginda suka, dia makan dan sebaliknya beliau tinggalkan-Bukhari. Apatah lagi jika makanan itu pemberian orang lain.

Sahabat meriwayatkan: Aku lihat Nabi SAW makandengan 3 jari(ibu jari telunjuk & tengah)-Muslim. Jarang sekali beliau makan dengan 4 @ 5 jari kecuali ada keperluan

Menurut Sayyid Ahmad dahlan, sesiapa berselawat walau sekali pada malam jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan ALLAH seperti yang dihadapi oleh para nabi

Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat tujuh kali pada air dan minum. InsyaALLAH, perut yang sakit atau memulas akan sembuh

Perbaharui wuduk tiap kali bersolat krn padanya terdapat banyak fadhilat. Hadith: Sesiapa yang berwuduk dalam keadaan suci, ALLAH catatkan 10 kebaikan baginya-Abu
Dawud.

Sesiapa yang mengamalkan membaca selawat tiga kali setiap selepas solat lima waktu
akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah

Nabi SAW sering menghadap kekanan sedikit setelah solat berjemaah supaya makmum
dapat melihat wajahnya. Sebaiknya imam berzikir dan doa seketika bersama makmum

Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan beselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu

Nabi tak makan sambil bersandar-Bukhari. Ertinya, baginda makan dengan duduk condong sedikit ke hadapan bagi elakkan dirinya terlalu kenyang & mudahkan penghadaman

Menurut Syihab Ahmad, sesiapa berselawat tiga kali tiap selesai solat subuh, Maghrib dan isyak, ALLAH akan menghindarkannya drp sebarang bencana

Nabi sering beristinsyaq air kedalam hidung dan menghembuskannya. Selain membersihkan, ia juga mengelakkan sebarang penyakit yang berkaitan dengan hidung

Setelah bersolat Nabi memohon ampun ( astagfirullahalaziim) tiga kali-Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari

Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali tiap hari, ALLAH akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah

Apabila Nabi tidur, ia dahulukan mengiring sebelah kanan – Bukhari. Dari segi kesihatan, cara berkenaan baik untuk jantung (yang berada di kiri badan) mengepam
darah

Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan ALLAH segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNYA

Tika Nabi tidur, ia membaca surah Al-Ikhlas,Al-Falaq dan An-Naas lalu meniup telapak tangan serta menyapu keseluruh tubuh)mohon perlindunganNYA) – Bukhari

Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan ALLAH

Wuduk dahulu jika ingin tidur sekalipun dalam keadaan junub. Nabi menyarankan, cukup dengan bersihkan kemaluan dan berwuduk tanpa perlu mandi wajib jika ingin tidur

Munurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipudaya syaitan yang melalaikan

Silangkan kaki jika tidur di masjid. Hadith: Sahabat melihatNabi berbaring di masjid dgn satu kakinya atas kaki yang lain (krn bimbang terdedah aurat) – Bukhari

Sesiapa yang membaca selawat sebanyak tujuh kali selama tujuh Jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW

Adakalanya Nabi SAW amat menyukai doa-doa yang ringkas (mudah) – Abu dawud. Baginda mementingkan kualiti doa itu sendiri dengan sedikit tetapi maknanya yang menyeluruh

Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari

Setelah bersolat Nabi SAW mohon ampun (astagfirullahalaziim) tiga kali – Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari

Nabi seorang yang berpsikologi dalam memberi nasihat. Nabi memilih waktu yang sesuai untuk menasihati sahabat supaya mereka tidak bosan (atau tersinggung) – bukhari

Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat asar pada hari jumaat, insyaALLAH akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang

Menutup mulut dan rendahkan suara tika bersin. Hadith: Apabila Nabi bersin, beliau letakkan tangan atau pakaiannya dimulut (kerana dibimbangi terpercik) – Abu Dawud

Jiwa yang gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana ALLAH itu Maha Luas rahmatNya

Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadakusebanyak 100 kali pada hari jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya – Abu Naim

Nabi tidak pernah menolak hadiah. Hadith: nabi selalu terima hadiah & amat menghargainya – Bukhari

Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, ALLAH akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya

Selalu memilih yang lebih mudah. Hadith: Mudahkan sesuatu & jangan kamu sukarkannya – Muttafaq Alaih

Berdiri apabila melihat iringan jenazah. Hadith: Apabila kamu sekalian melihat jenazah ( yang diusung), maka berdirilah (sbg tanda penghormatan) - Muttafaq Alaih

Ulamak berpendapat, sesiapa yang amalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, InsyaALLAH dihindarkan daripada taun & wabak penyakit berbahaya
yang lain

Bersujud syukur jika dapat khabar gembira. Nabi sering melakukannya ketikaberoleh khabar yang menyenangkan sebagai tanda syukur hamba terhadap ALLAH – Abu dawud

Membaca selawat 1000 kali selepas Solat Hajat dua rakaat mampu meenghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan ALLAH akan hajatnya

Beri salam hingga tiga kali sahaja. Bahawasanya Nabi (apabila mendatangi rumah sahabat) beri salam hingga 3 kali – Bukhari. Jika salamnya tak berjawab, beliau
beredar

Menurut para ulamak, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah seban yak 10 kali setiap selesai solat Maghrib

Melakukan pekerjaan rumah. Hadith: Bantuan terhadap isterimu itu adalah sedekah-Ad-Dailami

Para ulamak berpendapat, ALLAH sempurnakan hajat yang baik dengan senantiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, di ikuti dengan usaha yang berterusan.

Sekian sahaja.... peace.. ^_^


http://mcnods.fotopages.com

Kadang-kadang kite terlupa...

Tadi pagi mcnods terbaca satu email... em... bagus juga pesanan nye... iaitu amalan yang mudah tapi ganjaran yang besar.... em... mcnods pon pelik.. dua tiga kali ni.. mcnods asyik bermimpi pegi umrah... tapi malangnya.. dalam mimpi tuh.. mcnods mimpi pegi saudi je... tapi bile dah smpai je tanah suci.. tak sempat nk tgk kaabah... mesti dah terjaga tido... pehtu dah subuh... mcnods tak ckp dalam mimpi tuh... tapi mcnods tau apa yang terjadi.. macam paham-paham je... em... ok ler sebenarnye nak share apa yang mcnods baca dalam email tadi je....

AMALAN TERBAIK DALAM HIDUP

1.Sesiapa yang berwuduk saat ingin tidur dan meminta supaya ALLAH berikan kebaikan dunia


dan akhirat pasti akan di kabulkan – Tirmizi. Sunat tidur dalam keadaan berwuduk.


2.Sesiapa yang berselawat tidak kiralah banyak mana hitunganya setiap hari akan dapat

keberkatandalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.


3.Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, insyaALLAH, akan dihindarkan daripada sifat tercela

seperti hasad dengki, riak dsbnya dalam dirinya.


4.Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang

diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.


5.ALLAH akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11

kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu.


6.Sewaktu menghadapi hidangan, Nabi membiasakan diri dengan mengambil makanan yang

terdekat, kemudian baru di ambil hidangan yang lainnya sebagai simbolik kesopanan.


7.Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insyaALLAH akandi kurniakan

kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.


8.Sesiapa yang berniat mandi(untuk solat jumaat) kemudian pakai pakaian terbaik & wangian

lalu solat jumaat, dosanya akan diampun hingga jumaat berikutnya-Ahmad.


9.Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali tiap hari, dengan izin ALLAH dirinya akan lebih

dihargai oleh orang lain.


10.Uthman bin Affan riwayatkan bahawa Nabi SAW apabila berwuduk, beliau membasahi

janggutnya-Tirmizi


11.Nabi tidak pernah mencela makanan. Jika baginda suka, dia makan dan sebaliknya beliau

tinggalkan-Bukhari. Apatah lagi jika makanan itu pemberian orang lain.


12.Sahabat meriwayatkan: Aku lihat Nabi SAW makandengan 3 jari(ibu jari telunjuk & tengah)-

Muslim. Jarang sekali beliau makan dengan 4 @ 5 jari kecuali ada keperluan


13.Menurut Sayyid Ahmad dahlan, sesiapa berselawat walau sekali pada malam jumaat, saat

mautnya kelak akan dipermudahkan ALLAH seperti yang dihadapi oleh para nabi


14.Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat tujuh kali pada air dan minum.

InsyaALLAH, perut yang sakit atau memulas akan sembuh


15.Perbaharui wuduk tiap kali bersolat krn padanya terdapat banyak fadhilat. Hadith: Sesiapa

yang berwuduk dalam keadaan suci, ALLAH catatkan 10 kebaikan baginya-Abu Dawud.


16.Sesiapa yang mengamalkan membaca selawat tiga kali setiap selepas solat lima waktu akan

dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah


17.Nabi SAW sering menghadap kekanan sedikit setelah solat berjemaah supaya makmum

dapat melihat wajahnya. Sebaiknya imam berzikir dan doa seketika bersama makmum


18.Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan beselawat sebanyak 11 kali

tiap kali selesai menunaikan solat fardu


19.Nabi tak makan sambil bersandar-Bukhari. Ertinya, baginda makan dengan duduk condong

sedikit ke hadapan bagi elakkan dirinya terlalu kenyang & mudahkan penghadaman


20.Menurut Syihab Ahmad, sesiapa berselawat tiga kali tiap selesai solat subuh, Maghrib dan

isyak, ALLAH akan menghindarkannya drp sebarang bencana


21.Nabi sering beristinsyaq air kedalam hidung dan menghembuskannya. Selain membersihkan,

ia juga mengelakkan sebarang penyakit yang berkaitan dengan hidung


22.Setelah bersolat Nabi memohon ampun ( astagfirullahalaziim) tiga kali-Muslim. Dalam

riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari


23.Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali tiap hari, ALLAH akan memeliharanya

daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah


24.Apabila Nabi tidur, ia dahulukan mengiring sebelah kanan – Bukhari. Dari segi kesihatan,

cara berkenaan baik untuk jantung (yang berada di kiri badan) mengepam darah


25.Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa,

dipermudahkan ALLAH segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNYA


26.Tika Nabi tidur, ia membaca surah Al-Ikhlas,Al-Falaq dan An-Naas lalu meniup telapak

tangan serta menyapu keseluruh tubuh)mohon perlindunganNYA) – Bukhari


27.Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan

serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan ALLAH


28.Wuduk dahulu jika ingin tidur sekalipun dalam keadaan junub. Nabi menyarankan, cukup

dengan bersihkan kemaluan dan berwuduk tanpa perlu mandi wajib jika ingin tidur


29.Munurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya

daripada gangguan serta tipudaya syaitan yang melalaikan


30.Silangkan kaki jika tidur di masjid. Hadith: Sahabat melihatNabi berbaring di masjid dgn satu

kakinya atas kaki yang lain (krn bimbang terdedah aurat) – Bukhari


31.Sesiapa yang membaca selawat sebanyak tujuh kali selama tujuh Jumaat berturut-turut, ia

bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW


32.Adakalanya Nabi SAW amat menyukai doa-doa yang ringkas (mudah) – Abu dawud. Baginda

mementingkan kualiti doa itu sendiri dengan sedikit tetapi maknanya yang menyeluruh


33.Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka

amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari


34.Setelah bersolat Nabi SAW mohon ampun (astagfirullahalaziim) tiga kali – Muslim. Dalam

riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari


35.Nabi seorang yang berpsikologi dalam memberi nasihat. Nabi memilih waktu yang sesuai

untuk menasihati sahabat supaya mereka tidak bosan (atau tersinggung) – bukhari


36.Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat asar pada

hari jumaat, insyaALLAH akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang


37.Menutup mulut dan rendahkan suara tika bersin. Hadith: Apabila Nabi bersin, beliau

letakkan tangan atau pakaiannya dimulut (kerana dibimbangi terpercik) – Abu Dawud


38.Jiwa yang gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang

mungkin kerana ALLAH itu Maha Luas rahmatNya


39.Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadakusebanyak 100 kali pada hari

Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya – Abu Naim


40.Nabi tidak pernah menolak hadiah. Hadith: nabi selalu terima hadiah & amat menghargainya

– Bukhari


41.Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, ALLAH akan bukakan pintu

rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya


42.Selalu memilih yang lebih mudah. Hadith: Mudahkan sesuatu & jangan kamu sukarkannya –

Muttafaq Alaih


43.Berdiri apabila melihat iringan jenazah. Hadith: Apabila kamu sekalian melihat jenazah ( yang

diusung), maka berdirilah (sbg tanda penghormatan) - Muttafaq Alaih


44.Ulamak berpendapat, sesiapa yang amalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya,

InsyaALLAH dihindarkan daripada taun & wabak penyakit berbahaya yang lain


45.Bersujud syukur jika dapat khabar gembira. Nabi sering melakukannya ketikaberoleh khabar

yang menyenangkan sebagai tanda syukur hamba terhadap ALLAH – Abu dawud


46.Membaca selawat 1000 kali selepas Solat Hajat dua rakaat mampu meenghilangkan

keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan ALLAH akan hajatnya


47.Beri salam hingga tiga kali sahaja. Bahawasanya Nabi (apabila mendatangi rumah sahabat)

beri salam hingga 3 kali – Bukhari. Jika salamnya tak berjawab, beliau beredar


48.Menurut para ulamak, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik,

maka berselawatlah seban yak 10 kali setiap selesai solat Maghrib


49.Melakukan pekerjaan rumah. Hadith: Bantuan terhadap isterimu itu adalah sedekah-Ad-

Dailami


50.Para ulamak berpendapat, ALLAH sempurnakan hajat yang baik dengan senantiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, di ikuti dengan usaha yang berterusan.


http://mcnods.fotopages.com

MISS

At the middle of the night i feel something that i can't hold in my heart...



I FEEL MISSING....











http://mcnods.fotopages.com

Monday, June 09, 2008

teka teki IMAM AL_GHAZALI

Dah nak tido sebenarnye... tapi tetiba bukak email plak... then ade plak email yang best dan sgt beri kite peringatan... so mari sy kongsi bersama....

Untuk renungan kita bersama


Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu
beliau bertanya :

Soalan pertama
Imam Ghazali : Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia
ini?


Murid 1 : Orang tua
Murid 2 : Guru
Murid 3 : Teman
Murid 4 : Kaum kerabat

Imam Ghazali : Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling dekat
dengan kita ialah MATI ( Surah Ali-Imran:185). Sebab itu janji Allah bahawa
setiap yang bernyawa pasti akan mati.


Soalan kedua
Imam Ghazali : Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?
Murid 1 : Negeri Cina
Murid 2 : Bulan
Murid 3 : Matahari
Murid 4 : Bintang-bintang

Iman Ghazali : Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar
adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan
dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

Soalan ketiga
Iman Ghazali : Apa yang paling besar didunia ini ?
Murid 1 : Gunung
Murid 2 : Matahari
Murid 3 : Bumi

Imam Ghazali : Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.

Soalan keempat
Imam Ghazali : Apa yang paling berat didunia ?
Murid 1 : Baja
Murid 2 : Besi
Murid 3 : Gajah

Imam Ghazali : Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah
MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah(pemimpin)
di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.

Soalan kelima
Imam Ghazali : Apa yang paling ringan di dunia ini ?
Murid 1 : Kapas
Murid 2 : Angin
Murid 3 : Debu
Murid 4 : Daun-daun

Imam Ghazali : Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling
ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita
atau urusan dunia, kita tinggalkan solat.

Soalan keenam

Imam Ghazali : Apa yang paling tajam sekali didunia ini ?
Murid- Murid dengan serentak menjawab : Pedang

Imam Ghazali : Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia
ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati



http://mcnods.fotopages.com