Monday, May 18, 2009

CINTA

em... setelah lama mcnods tak tulis blog.. tetiba hati ni tepanggil untuk mcnods menulis somthing tentang perkara yang sgt subjektif... Cinta...
banyak persepsi orang tentang cinta ni.. ada yang percaya ada yang tak percaya.. tapi apa pun pandangan orang.. cinta ni sebenarnya hanya boleh di gambarkan apabila seseorang itu di lamun cinta sejati..

cinta ini membuatkan seseorang akan berusaha untuk melakukan sesuatu yang di sukai oleh orang yang di cinta... seperti seorang Abid yang sgt mencintai Allah.. akan sentiasa beribadah kerana ibadah itu di sukai Allah... mcnods rasa mcnods kurang ingin menulis tentang cinta yang Agung... jadi kite kembali kepada benda yang lebih ringan... iaitu cinta sesama makhluk... atau lebih mudah kite cakap cinta antara adam dan hawa...

apa yang mcnods lihat dan baca tentang cinta adam dan hawa ini.. sangat unik sekali... sememangnya cinta itu amat indah... sangat indah tapi sebelum muncul keindahan tu... pasti perlu kite lalui kepayahan dan keperitan serta kesedihan.. kerana apa.. semua tu perlu kite lalui supaya kite belajar dari kesilapan dan untuk kite tau apa kelemahan cinta kite...

seperti yang mcnods tak bleh lupakan seorang sahabat sejati mcnods ada kata pada mcnods... semua orang yang bercinta akan lalui saat pergaduhan... takde pon satu manusia biasa yang tidak akan alaminya... tetapi hanya pasangan yang dapat tolenrasi dan survive daripada pergaduhan itu sahaja yang akan membawa ke jinjang pelamin... dan apabila ke jinjang pelamin... masih tetap akan melalui proses yang sama... dan hanya yang survive sahaja yang akan kekal hingga ke mati.... itu adalah ideologinya... tapi kite juge sebagai umat islam mesti la ingat.. jodoh dan pertemuan itu di tangan tuhan.... jadi nya... kite perlu sentiasa berdoa supaya Allah panjangkan jodoh kite dan kalau boleh kekalkan jodoh kite..

paling penting sekali... di saat kite paling bahagia merasa nikmat cinta yang Allah berikan pada hambanya... ingat lah saat itu... dan gunakanlah saat itu di kala pergaduhan berlaku... mudahan saat yang paling nikmat itu akan membuatkan kite rasa sayang akan perhubungan yang telah terjalin... sentiasa lah kite berusaha untuk mengeratkan lagi kasih sayang sesama suami isteri.

Mcnods juga tak lupa dengan kata2 dato' dr fadhilah kamsah.. pasangan tu akan niat untuk bercerai sebab nye... mereka tak yakin itu adalah pasangan untuk mereka final... mereka pikir mungkin ada yang lebih baik... disebab itu la jadinya perkara2 yang tak diingini.. kerana hati mereka sentiasa doubtful dan berperasangka... andai kata mereka pikirkan pasangan mereka itu la yang terbaik dan final... baik dan buruk mereka akan terima...kerana itu lah jodoh yang telah ditetapkan ALlah untuk mereka...

Selain itu mcnods juge ada baca satu buku... tentang perbezaan pemahaman psikologi antara lelaki dan perempuan... dengan penggunaan ideologi planet.. 'Man are from mars and woman are from venus' rasanya sapa2 yang menghadapi masalah dalam hubungan adam dan hawa pasti pernah baca buku ni... ternyata buku ni bagus sebab ia menyingkap segala rahsia bagaimana perselisihan paham boleh terjadi antara lelaki dan perempuan....

kesimpulan yang pendek... amatlah bagus kalau kite sentiasa berwaspada dalam perhubungan... jangan terlalu ikut kata nafsu dan hati... perlu gunakan akal fikiran selari dengan perasaan..

em... memang nk cerita sedikit pasal manis cinta ni... manisnya bercinta... nak pulak.. sentiasa di manja... ade orang selalu ingat kat kite... ambik berat pasal kite.. fuh... cukup indah.... bila tiba hari jadi.. ada orang yang ucapkan... bile nk tido ade orang ucapkan sayang.. em... indah kan...
di jamu pule dengan nota2 cinta... dengan zaman moden ini di tambah pula dengan sms yang romantis dan jiwang... heheheh hati sape yang tak tersentuh kan.... memang benar kata2 lagu tajuknya wanita... antara bait lirik yang agak relevan adalah bila dinyatakan... untuk menjaga wanita... sentuh la di satu tempat dengan gentle... iaitu di hati nya.... nescaya wanita itu pasti menjadi milik lelaki itu... (exceptional untuk yang perempuan pisau cukur dan lelaki buaya tembaga) ehehehe....

antara hadiah favourite yang mcnods amati dan mcnods lihat la... si jejaka akan bagi bunga.. teddy bear.. benda2 cute yang mobile bleh di bawa kesana kesini... gmbar pasport kekasih pasti tersisip dalam wallet.. em.. lesen memandu yang dah tamat tempoh... hehehe.. nota cinta dari sijejaka.. frame gmbar berdua... bracelet nama berdua.. pendant nama berdua.. couple ring... couple handphone keychain.. dan macam2 lagi la benda yang kite pon kadang2 tak tau... so ape kate sesapa yang ade idea atau pon pengalaman hadiah yang romantis yang bleh diberikan pada si kekasih.... kalau mcnods la kan.. mcnods suke simpan bil, tiket bas, tisu, tiket2 apa2 la yang boleh membawa kenagan... ini dipangil sentimental value... heheheh..

dengan teknologi yang cukup canggih sekarang ini... gmbar kenangan berdua pon tidak kurangnye.... em... itu la di katakan.. pikirkan lah wahai pasangan... adakah segala penat lelah pelaburan yang kite telah buat untuk mendapatkan cinta ni kite sia sia kan begitu sahaja? segala duit dan masa kite pasti sia-sia dengan terjadinye perpisahan... yang di salahkan dengan ketidaksefahaman... kesefahaman boleh dicari insya'Allah.... ni semua general rule... tapi andai kata lelaki atau perempuan itu jalang atau pon jahat, kaki pikul bini... baik lah berundur...

ok la.. mcnods pun nak undur diri.... em... idea pun tak flow... baik mcnods wat keje lain... salamualaikum.... :)>- LIVE LIFE COOL...
http://mcnods.fotopages.com

No comments: