Friday, October 31, 2008

ape punye soklan la nih..

Pagi ni mcnods ade plak terbaca metro online. Tetiba mcnods ternampak bab soal jawap agama...
sedih yang amat sangat mcnods dengan soalan-soalan agama yang menjadi kemushkilan rakyat Malaysia ni... em... nampak sangat tahap pengetahuan tentang agama Islam oleh umat Islam di Malaysia amat cetek sekali. soalan yang di tanya tida munasabah dan sangat tidak relevan.. Bukan nak kata derang tuh bodoh ke ape.. tapi tak bleh pikir sendiri ke?? kadang-kadang kite boleh pikir dengan common sense je soalan yang di ajukan...

antara soalan yang mcnods ingat... dia kata dia jatuh hati pada mat bangla... tapi masalahnye dia ni dah berkahwin dan ramai anak... apa sebab nye dia jatuh hati... sebab husband dia jelous kat dia bile dia berkawan ngan mat bangla tuh... mesti la sebagai suami dia jelous bila isteri dia berkawan dengan lelaki lain.. tambahan bila isteri dia jatuh hati pulak kat lelaki lain... huhuhuh... ade ke bleh dia tanya macam mana?? dia kata dia tak tahan sikap husband dia yang cemburu kat dia dan jelous memanjang... senang je citer... kau tak payah ler kawan ngan mat bangla tuh.. baru ler husband hang benti jelous.. bengong betul.... orang kate cemburu tandanya sayang... kalau dah dia cemburu maknanya husband awak tuh sayang ler kat awak... yang nk bekenan kat mat bangla tuh wat pe... harap muke je hensem tapi duit takde... datang malaysia pon semata-mata nak cari duit macam mana dia nk tangung kite lagi kalau kawen ngan kite...

Kalau citer tentang mat bangla... better lupakan aje le nak kawen ngan derang.... bukan nk kutuk atau bersikap prejudis.. tapi mat bangla takan datang ke Malaysia kalau bukan tujuan untuk cari duit atau lari dari kesusahan yang derang tangung di negara derang.... mcnods dah banyak handle kes mat bangla ni time kat tenaganita dulu... memang dia punye kisah almost the same dan masalah pon sama je... derang mencari rakyat malaysia semata-mata nk tumpang kesenangan rakyat ni... bukan semua yang kawen tu tujuan utama cinta... derang ni lagi satu... memang pandai berkata-kata manis... maklumlah terpengaruh dengan filem hindustan.... itu sahaja....

Ada lagi satu soalan yang bila mcnods baca mcnods rasa macam nak marah je... tau tak ape soalan dia???

SOALAN

BARU-BARU ini saya keluar berbuka puasa bersama teman lelaki. Lantas dia mengajak bersolat bersama. Apakah hukum bersolat dengan berimamkan teman lelaki saya? Haruskah seseorang itu mempunyai ikatan untuk diimamkan? Berdosakah saya dan adakah solat itu diterima?


cube ler sume orang bace soalan dia... ape tah ler yang dia pikir.. ngada-ngada pon ade gak... kalau dia cakap dia dgr teman lelaki dia punye bacaan fatihah tu salah.. logik gak nk tanye sah ke tidak solat dia.... adoi yai.. ( pinjam ayat cik bunge) abes kalau dia solat kat masjid tuh tak sah ler... sebab bukan ade ikatan apa2 ngan imam tuh... abes sume orang tak sah la... anak bini pak imam je ler boleh solat berimamkan imam tuh.. orang lain tak boleh sebab takde kaitan dengan imam tuh... begitu la kalau dia pikir logik... jangan ler terlalu taksub adoi yai...
ok le itu saje le mcnods nk cakap... marah pon ade... better mcnods benti je le membebel... geram betul... uhuhuhuhu ok la... chow... salam...


http://mcnods.fotopages.com

No comments: