Monday, January 20, 2014

grill fish

sekarang ni musim cuti... jadinya tak banyak isu untuk di bincangkan atau di siarkan di sini..so mcnods share resepi masak2 saje lah... em... resepi ni healty untuk kurangkan berat badan... mcnods sebenarnya prefer ayam dari ikan... tapi saje nk try masak ikan grill plak... ikan yang mcnods gunakan adalah ikan dory ye.. bukan dowry.. heheheheh ok silakan lihat resepi yang mudah ini...

Resepi grill fish (protein):

5 keping ikan dory
2 sudu cuka
2 sudu air perahan lemon (mcnods takde lemon so mcnods replace ngan limau kasturi) asalkan ade rasa zest tu!
garam untuk perasa
rosemary untuk perasa jugak...

gaulkan cuka dan perahan limau tu... bersama dengan rosemary... perap fillet ikan tu sekurang-kurangnye selama setengah jam... jgn letak tempat frozen ye... simpan je dalam peti...

lepas tu keluarkan dan panaskan grill pan.... sebelum grill tu taburkan garam secukupnya.. mcnods nk kurangkan garam dalam masakan so tabur sebelah side je.. kalau anda suka masin terpulang... tapi kalau dah masin tak healty dah food tu ye..

Tips:

letakkan sedikit olive oil atau butter untuk minyakan grill pan tu... dan pastikan kuali dan minyak dah betul-betul panas... sebab apa... kalau tidak... abeh la melekat fillet ikan dory anda tu dan bila nk terbalikkan.. hancur lebur lah ikan itu... so ingat ye.. pastikan kuali betul-betul panas.... api perlahan....

so grill kan each side lebih kurang 3 to 4 minutes... tips nya before terbalikan ikan tu... kite nampak kat tepi ikan tu dah mula kekuningan atau brownish... so itu la masanya kite terbalikan ikan untuk grill the other side... ingat yea... ikan ni jgn masak lelama... sbb nanti tak sedap... seafood ni masa untuk memasaknya sekejap je...

tips ni sangat penting untuk memastikan ikan kite dimasak sempurna dan tidak overcooked.. okeh!

so siap!

ops takkan nk makan fish grill je kan... so kali ni mcnods buat baked potato (carbo) and sayur campur(serat)... :D

resepi nye ade jugak... seperti di bawah...


Baked potato:

5 biji potato yang hampir masak... (mcnods suke yang lembut sket.. sbb bile bakar dia soft je..)
garam untuk perasa
black pepper untuk perasa
olive oil secukupnya...

basuh bersih potato tu... potong dadu besar-besar... 

gaulkan dengan olive oil, garam dan pepper.. gaul hingga rata... olive tu jgn banyak sangat... cukup la sekadar coated potato tu... kalau 5 biji potato yang sederhana ni mcnods letak dalam 2 sudu je... takde olive oil?? minyak masak biasa pon boleh ajer....

lepas dah gaul sebati... letak dalam baking tray... walla.... pop into the  oven and bakor aje dia... selama setangah jam dalam 100 celcius suhunya.. jangan panas sgt.. nanti potato kering and tak moist gitu...

sayur campur:

sebarang jenis sayur yang anda suke... tumis bawang letak garam and black pepper sebagai perasa. masukkan sayur yang keras dulu seperti carrot, cauliflower lepas tu baru masukkan sayur yang lembut sket macam kobis, bayam , KANGKUNG... hahahahh ade ke org buat sayur campur masuk kangkung? hehehahahaha ok kalau nk rasa sedapsket... boley tumis ngan oyster sauce.. tapi jgn letak garam dah... kang masin berdengung sayur-sayur anda... air sket je.. nanti berair tak sedap nk makan ngan fish anda... ha gitu... mudah je...

kalau takmo wat sayur campur pon bley anda rebus air... aih bahasa apa tu.. heheheh masukkan sedikit garam dalam air... lepas air mendidih masukan sayur anda rebus sehingga masak... then toskan bagi kering tabur lada hitam siap! simple je....

ok enough pasal dory fish grill saya
... so tadaaa....

ini gambar nye... silakan ambik resepi dan buat di rumah.. puas hati....

^_^'


No comments: