Thursday, December 26, 2013

Conversion Loan untuk CIMB Bank

salam semua,

Ini pulak satu cerita haru... sepanjang practice ni memang tak pernah la nak buat benda ni... bila tgk offer letter and instruction dia terlopong jap... gapow nama rima ni... conversion loan...  okey ini memang pelik dan tak pernah lagi buat jugak tak pernah dengar...

Baca punya baca bagi nk paham kiranya macam dia tukar term and condition loan ni la... asalnya overdraft facility tapi convert ke term loan.. maybe interest rendah kot... memang tak paham...

Bila mcnods call bank memang ler semua stadart macam nk maki kite je... adeh... susah sangat ke nk tolong... passing kite macam passing bola.. tapi tak gol gol gak... sakit hati ni tau... tapi dalam banyak2 tu ade gak la yang cube berbudi pekerti...terima kasih la sbb masih mengamalkan budi pekerti tu...

ok the main issue here is how to advise the conversion loan tu? 

First prepare sumplemental agreement dan charge, assistance mcnods dah buat surat mintak redemption.

Second hantar document untuk di tandatangan oleh bank. Bila dah patah balik... bank kata charge not necessary for conversion loan punya case. ok mcnods dah agak... tapi my assistance ni dia call sapa tah org tu soh mintak redemption statment.

Kalau ada redemption statment pasti la kene discharge and charge kemudian semula.. tapi pada pandangan mcnods conversion ni tak payah la nk redeem , discharge and charge semula. hanya stamped supplemental agrement tu dan wallah send advise pada bank. ha pening tak? takpe mcnods pon mmg pening dan tak paham...

Conclusion pada pandangan mcnods bila charge tu tak perlu so tak perlu redeem dan tak perlu jugak discharge. So buat surat pada bank mintak Facility Agreement yang ada full stamp duty tu yang dulu untuk stamp supplemental agreement. Kalau takde yang tu kene full stamp duty balik la... so kalau dapat yang original FA dah di stamp dengan dull stamp duty suplemantal agreement tu kita bayar dengan harga RM10 sahaja setiap salinan. 


Lepas dah stamp advise saja dengan hantar semua dokumen baru yang telah di stamped. original offer letter sama dengan Suplemental Agreement.

selesai.... macam senang je kan...

punya la sebelum ni call bank pon derang tak tau tapi nk belagak.. lepas tu kite plak dia nk marah... eh eh... apa dah.. be profesional la... dah ler jadi bola... geram geram.... 

so lain kali denganr conversion paham dah la.. sonang aje.... :D

No comments: