Saturday, July 12, 2008

jalan-jalan hari tuh











selama beberapa hari di kelantan dan beberapa hari di teregganu cukup puas rasanya... hingga kan bile balik je terus berkobar-kobar rasa nak cari kerja... hehehehe... itu maknanya dah puas berjalan... mcnods nk cerita sket ler ape yang best terjadi time berjalan-jalan tuh... hehehe

Kelantan

Time sesampai kat kelantan tu best ler... sebab mcnods bertolak awal jadinye smpai kat kelantan pon awal la... sampai je KB.. terus la mama mcnods singgah pasar buluh kubu, pasar siti khadijah dan pasar-pasar yang sekitra dengan nye... heheheh itu perkara wajib... tapi mcnods hanya teman je.. jamu mata..

lepas tu kat sane pegi ler tempat-tempat yang berwajib.... em... kelantan sekarang ni makin hari makin membangun... impress gak ler... ade mall ade tesco dan pelbagai lagi... tidak seperti yang mcnods dengar kat tb... em...

kelantan ni kampung mcnods... heheheh tapi skang ni dah jarang ler balik... sebab nenek dah takde... em... so kat kelantan ni mcnods gi tido kat umah ayah chik... umah dia best... dan selesa kalau reramai datang nak tido... so umah itu la tempat di tuju skang ni kalau balik kelantan....

kat kelantan pegi umah cekje gak... pehtu umah cek sah pon pegi gak... dah complete tawaf kb dan smpai masanya pegi ganu plak.... sebab adik mcnods nk smbung belajar kat sane... kat UMT..

Dari kelantan mcnods and family menyusuri pantai pegi teganu plak... em... teganu... nyum nyum... pelbagai makanan yang enak lagi best lagi murah menanti... heheheh kat kelantan pon dah rasa pelbagai dah... heheheh sekali sekala... mesti la nak rasa yang ori punye... selalu kalau beli kat KL tak sedap sangat ler yang macam ori... mahal plak tuh... adeh... kat sini nasik kerabu sedap punyo... best-best...

makanan yang best kalau pegi sebelah pantai timur ni.. ape yea.... meh sini mcnods bagi tau... em... selalu nye mcnods akan cari nasik kerabu, nasik dagang, satar, otok2, kerupok lekor, dan pelbagai lagi jenis makanan dan kuih muih yang mcnods pon kekadang tak tau nama dia....

em... ape lagi yea... kat ganu biasa la.. kain batik sana sini pelbagai corak dan warna bentuk rupa dan macam-macam... pening mcnods...

pehtu kat teganu ade le plak mamat sorang ni nak tunjuk agas la konon nye... dah ler bawak laju.. dah nk langgar keta kite.. tak langgar pon pehtu kate langgar... dah tu tunjuk depan keta dia yang konon nye kene langgar...walhal keta kite takde calar ape pon... mcnods bengang la sbb time tu mcnods yang bawak.. dah ler ngan agak kurang ajor.. soh kite benti pehtu ei gaya nye macam polis.. memang bengang le... kite dah ckp elok2 dia tak puas hati... padan muke kene tengking free je ngan kite... pehtu tak puas hati gak... nk soh mcnods bayar la tu... mintak maaf la... takan bayar kat awak... bukan salah kite pon.. pehtu gi balai.... orang cakap le jom le jumpe polis.. takmo plak... upenye dia cari kawan dia... ceh.. patut le balagak semacam je.. ade kenal polis upennye... eleh... takat kenal orang.. ingat mcnods takut ke.... bukan kite yang salah... ade berani ke polis tu nak salahkan kat kite kalau kite tak salah...

bile dah kawan dia smpai balai... dia bawak kawan dia... pehtu kawan dia yang polis tu tgk.. pehtu beriya dia cite kat kawan dia... pehtu dah polis tu dgr citer dia... polis tu tgk keta.. polis tu kate... macam mana mu ni.. kate langar tepi cane yang osak depan... pahtu keta dia ni tak calar pon... kalau kene keta mu mesti calar gok... pah dia terdiam... huahuhauhauhau puas hati tgk muke dia time tuh... pahtu dia kate ler macam2 lagi.. pah polis tu kate plak... eh salah mu la masuk jalan orang.... dah terkedu lagi dia... pahtu dia gaduh gak... nk kate dia gak betul... pahtu polis tu kate meh le aku ckp ngan mu betar kite sketch sket... pehtu dia pon gi kat luar ngan polis tu... lepas lima minit... dia masuk... pehtu dia kate.. ok le kire settle la.. takde ape... tapi takmo ngaku salah tuh then siap nk nasihat kite soh bawak keta hati-hati.. mcnods ape lagi sound balik la cakap... awak tuh bawak keta jgn macam lipas kudung.. bawka slow2 pehtu nak salahkan kat orang....

memang bengong la mamat tu.... tu takpe lagi... ade sorang lagi yang lagi2lagi bengong... dia tu penumpang keta tu je.. dok kat bahagian belakang... pehtu dengan mulut dia yang celupar sedap hati je ckp mcnods bodoh.... tak cukup kat tempat kejadian kat balai polis pon nak cakap mcnods bodoh lagi... em... mcnods memang tak tahan dah.. fire dia kat situ gak depan orang ramai dan polis... diam menikus la dia... ape ingat mcnods pompuan nak diamkan diri je ke.... dok asing sebelah memandai nak maki orang... tak payah le cite macam mana mcnods fire dia... mcnods tak maki dia balik itu bukan cara mcnods.... mujur le baba ade kat situ leraikan mcnods.. kalau tak mamat yang cakap mcnods bodoh tu dah kene penumbuk ngan mcnods... mau terabur gigi dia... em.... naik gong la dia orang tuh....

dah baru tau sendiri malu bile polis tu sendiri tak leh nk wat ape.. memang takde pelangaran... dia je yang bengong bawak keta laju2 pehtu nak salahkan kite plak... kalau dia bawak slow dan hati2 takan jadi pon... dia tuh kecut... dia silap orang la.... ingat sesenang je ke orang nak bg duit kat dia... mintak maaf la... salah orang beb...

lepas tu pegi mane lagi yea?? em.. pegi tempat noor arfa batik.. waa... tempat dia sgt canti.. dia dah buat baru... memang cantik la dan bagus sgt.... ape lagi tah... gi pantai pasar payang dan mane2 tah... mcnods pon dah ngantuk nak tulis banyak-bnyk rasa macamletih plak... cume kain kat sane dah naik harga... alasan nye minyak naik... em... mana janjinye?? kate minyak naik benda takan naik... tapi naik gak... sedih la mcnods macam nih.... mcnods ade lesen keta tapi takde keta... bleh claim gak ke subsidi tu... geram la ngan subsidi tuh.. tah ape-ape betulll bg duit kat rakyat tapi pasti ke duit tu confirm derang beli minyak... pos opis pon dah penuh skang bosan betul mcnods nak singgah kalau nak antar surat..
bosan la... ok la tamat kat sini je le... da....

http://mcnods.fotopages.com

No comments: