Friday, December 26, 2008

rasa nyampah pon ade gakkk....

Hari ni memang ler tak de mood sebab nye semalam cuti.. ari ni keje esok plak cuti... adeh la.. memang takde mood betul... lepas tu bile kite bukak blog nih... ade plak orang yang agak poyo paste somthing kat my shout box...dia punya tahap poyo tuh tak tau ler... sesedap rasa je soh kite visit blog dia pehtu jadi follower dia... mende... ingat awak tu sape sesuke hati nk soh kite jadi follower... please la... i', only the follower to the messenger of Allah but not to others... dah tgk blog dia.. cam tak best gitu pon ade hati lagi nak soh jadi follower... takde aura yang bagus ler kat web page awak tuh... tukar je le shut down pon takpe... jangan ler ghairah sangat untuk dapatkan ramai peminat.... last-last tindakan kite tu rasa macam menyampah pon ade... buat orang rasa annoying... ei.... ape ler... macam ni punye manusia pon ade ke....

tah ape2 yang di coretkan tak tau ler.... kalau dapat faedah takpe la jugalll ni faedah pon tak nampak... maaf kalau gaya penulisan saya kasar... tapi dulik ape... mcnods punye blog nak bace silakan... takmo baca tak payah visit... pulaukan pon takpe... mcnods buat blog bukan tujuan untuk mencari follower macam azizan tuh.. tu ler manusia kat shout box mcnods tu ler... kalau le bleh delete... kan ke bagus gitu.. em.... rentikan ler keje macam-macam tu.. kalau nak ramai peminat buat ler somthing yang attaractive... ei rasa gedik pon ade bile orang soh kite jadi follower dia.... macam perasan diri tu bagus sangat... mcnods memang geram ler.... geram sangat... bleh tak tolong hentikan sume benda yang ridiculous ni.... huh....jangan le nyemakan blog mcnods dengan benda-benda yang agak mengarut macam nih.. tolong la please....

huhuhuh ok dah mcnods sudah luahkan perasaan mcnods yang agak serabut sket... biar ler kite emosi ke ape... blog mcnods kan... huahuahahu... tiada protokol untuk mcnods.... garis panduan mcnods ang cipta... mcnods tak paksa orang bace... tapi kalau nka bace gak.. terima je le ape mcnods tulis.... ok
mcnods nk cerita satu cerita yang menyentuh juge la hati mcnods membacanye... heheheh... ni pasal kisah Umar al-khattab... seperti yang kite semua tau kan... Umar al-Khattab ni merupakan salah seorang sahabat yang amat di geruni dan beliau terkenal dengan sikap yang garang dan bengis.. hinggakan ade hadith yang meriwayatkan bahawa.. Iblis pon gentar dengan kehadiran Umar... Umar mempunyai iman yang sangat tinggi setelah memeluk Islam... di sini.. mcnods nak share bersama semua orang.... bagaimana Umar melayani Isteri nye... cewah dengan pasal melaan Isteri mcnods dapat agakk.... ape yang korang pikirkan... kan kan kan... ha... so harapnye cerita ini dapat di sebarkan supaya para suami semuanya mencontohi dan menteladai sikap sahabat ini yang sangat bagus... cerita ini mcnods terbaca dalam satu majalah.. majalah ini agak bagus juge la sebab dia memberikan info yang sangat bagus dan info yang dia bagi juga agak Islamic cume editor dia sepatutnye lebih berhati2 sebab ade juga saranan dan cadangan yang tidak begitu Islamic... ok kite terus kan cerita kite... mcnods plak akan stop elobrate dengan lebih panjang dan membuatkan korang sume ngantuk....

Kisahye begini.. pada suatu hari seorang lelaki telah datang mengunjungi kediaman Khalifah Umar untuk mengadu mengenai perangai Isterinye... Baru je lelaki ini hampir dengan muka pintu rumah Umar dia terdengar isteri Umar sedang berleter dan Umar langsung tidak kedengaran suaranya.. ha korang nak tau... bukan nye isteri Umar beleter sorang-sorang tau... memang Umar ade kat situ... tapi Umar hanya diamkan diri... Kemudian lelaki tu pon blah la... dah dengar macam tu kan.. mungkin takmo ganggu la kan tak jadi dia nak ngadu pasal Isteri dia.. pehtu dia pon pikir.. Jikalau la Khalifah Umar yang dikenali dengan orang yang keras dan tegas boleh diam je dengar leteran Isteri dia tanpa merungut takan ler aku nak gi ngadu plak kat dia...

pehtu elok je dia nk blah Umar pon keluar umah dia... pehtu ternampak lelaki tuh... cewah.. suspen... ape Umar nak buat eh?? takde pe pon... Umar pon tanye le laki tu... nape datang?? nak jumpe aku ke... pehtu lelaki tu pon cakap ler..wahai Amirul mukminin Umar al-Khattab, aku datang kepada engkau untuk mengadu perangai buruk isteriku, dia suka berleter... tapi tadi aku dengar isteri engkau pun bgeitu juge..., lalu aku pun pikir... kalau la engkau boleh berdiam diri tanpa merungut mendengar leteran isteri engkau.. aku pulak macam mana...
Umar pon jawap... sesungguhnya aku bersabar mendengar leteran isteri aku kerana dia mempunyai hak ke atas aku.. dia memasak makanan aku, mengadun roti untuk aku, membasuh pakaianku menyusui anak-anak, padahal itu semua tidak di wajibkan ke atasnye... di samping itu dia juga selalu menenagkan hati aku daripada melakukan perbuatan yang haram(zina). sebab itu lah aku bersabar dengan karenahnye... lelaki tu pon cakap... em.. betul tu.. isteri saya pon begitu jugak...

Maka Umar pon kata la pada lelaki tu... oleh itu engkau pon kena le bersabar dengan isterimu.. sesungguhnya karenahnya itu tak lama pon.. kejap je.....

Demikian lah cerita dari kisah Umar... oleh itu para2 suami... bersabar ler dengan keranah isteri... tamabahn tika bulan2 mengambang.... biarkan je le.... hhehehehe untuk isteri-isteri yang bace blog mcnods nih... bleh ler copy paste cerita umar nih... pehtu buat ulasan sendiri.... tapi jangan plak melampau kan...sekadarnye la... kite sebagai kaum isteri jangan ler jadi isteri yang menderhaka... orang kate dalam hidup ni mesti ler kene ade give and take antara suami dan isteri... mcnods selalu membayangkan bahawa antara suami dan isteri ini adalah ibarat jigsaw puzzle tuh... em... walaupon bentuk tak sama... tapi bile bersatu... dia jadi same saling lengkap melengkapi... yang mane kurang pasangan tambahkan.... heheheh cewah bermadah.... em.. ok le mcnods harap la kan... semua suami dan isteri dalam dunia ni bahagia hingga akhir hayat.... dan tabah menghadapi rintangan dan cabaran... sekain terima kasih untuk hari ini... sekian....
yeho..... bleh gi window shopping.... yeha....
http://mcnods.fotopages.com

No comments: